Truplo še vedno iščejo

Vodja policijske uprave: Danka se je v avtu zbudila, eden od osumljencev jo je zadavil

D.K.
5. 4. 2024, 07.25
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 15.36
Deli članek:

Desetdnevno mednarodno iskanje deklice Danke Ilić se je končalo z novico o njeni smrti. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na včerajšnji izredni seji vlade sporočil, da je bila ubita. Zdaj pa intenzivno iščejo njeno truplo. Podrobnosti preiskave pa postajajo vse bolj boleče.

X (Srđan Crnjanski, @CrnjanskiSr)
Pogrešana deklica Danka Ilić.

Po tragični novici, da je pogrešana srbska deklica Danka mrtva, poteka velika iskalna akcija, policija na več lokacijah v okolici Bora išče truplo nesrečnice. Bagri so včeraj temeljito prečesali deponijo na Starobanjski poti, kjer se sumi, da se nahaja truplo umorjene Danke, poroča Kurir. Sočasno s preiskavo odlagališča so policisti preiskali tudi njive v vasi Luka pri Boru, od koder je doma osumljenec umora. Ob tem so se prebivalci Bora včeraj zvečer v središču mesta ter se s svečami in rožami poslovili od male deklice.

Policija je zaradi suma umora male Danke sicer aretirala Srđana Jankovića in Dejana Dragijevića. Deklico naj bi zbila z belim avtomobilom "fiat panda". Čeprav imajo za umor Danke Ilić dva osumljenca, ki sta dejanje priznala, srbska policija po mnenju poznavalcev ne bo nehala s preiskavo. Poskušali bodo ugotoviti, ali so pri tem kaznivem dejanju vpleteni še drugi in na kakšen način, so zjutraj poročali srbski mediji. 

Odvetnica Ana Selak pa je za medije pojasnila, da če je do usodne posledice prišlo zaradi neposrednega dejanja storilca tega kaznivega dejanja, storjenega po prometni nesreči, ne bo šlo za kaznivo dejanje s področja prometa, lahko pa je storil hud umor, za kar je zagrožena kazen najmanj deset let zapora, največ pa dosmrtna ječa.

Iz načina storitve kaznivega dejanja je razvidno, da je bilo storjeno na okruten način, kar je ena od kvalifikacijskih okoliščin, ki označuje umor kot samostojno kaznivo dejanje. Ne smemo pozabiti, da je žrtev majhen otrok, mlajši od dveh let, da sta storilca delovno sposobna človeka, starejša od 50 let, ki bi se morala zavedati, da bi morala otroku po nesreči pomagati, česar pa nista storila, je dejala odvetnica Selak.

Njuni zgodbi, kdo se je v avtu spravil nad ubogo deklico in jo umoril, se ne ujemata

Kasneje je bil vodja Uprave kriminalistične policije Ninoslav Cmolić gost Info jutra na televiziji Informer in predstavil nove zaskrbljujoče podrobnosti. Namreč, potem ko sta delavca "Vodovoda" z avtom zbila Danko, sta mislila, da je mrtva, in sta jo spravila v prtljažnik. A Cmolić poudarja, da je bila deklica živa in se je v nekem trenutku zbudila. 

Po njunih izjavah sta se ustavila v bližini hiše, da bi urinirala. Kasneje, ko sta nadaljevala pot, sta Danko z avtom zbila in jo nato spravila v prtljažnik. Na GPS-u so zabeležili nenavaden premik njunega vozila. O tem, kako sta davila otroka se njuni zgodbi ne ujemata, saj se je Danka med vožnjo zbudila, eden pa jo je zadavil.

"Ne moreta se zediniti, kateri jo je zadavil, kasneje pa vrgel na smetišče," ​​je povedal vodja UKP in dodal: "Dokazi se zbirajo dan in noč. Eden od morilcev ima blokado in se ne spomni, kam je odvrgel truplo. Dejstvo je, da se njune zgodbe ujemajo s podrobnostmi o trčenju, nista pa se strinjala glede dejanskega umora otroka. Danka je bila nezavestna, ko sta jo zbila z avtom, mislila sta, da je mrtva, zato sta bila presenečena, da se je zbudila. Eden od njiju jo je zadavil in na koncu sta se trupla znebila na deponiji," je povedal Cmolić.

Danka je izginila prejšnji torek v naselju Banjsko polje blizu mesta Bor, za njo pa je deset dni potekala obsežna iskalna akcija.