Veliko zanimanje

Foto: Prenovljeni park Rafut je spet magnet za ljudi, vila pa še bo

Mitja Marussig
4. 4. 2024, 20.40
Deli članek:

Vila Rafut in park, ki jo obkroža, sta prava paša za oči. Park je obnovljen in so ga že predali v javno uporabo, vila še čaka na lepše dni, ki pa naj bi prišli kmalu.

Luka Carlevaris
Prenovljeni park bo za obiskovalce odprt vsak dan.

Prenovljeni eksotični park Rafut, naravni in kulturni biser, ki povezuje Gorici, je od včeraj tudi uradno odprt. Da bodo vodeni ogledi poželi zelo veliko zanimanje, je pričakovano, saj krožna pot poteka med 140 vrstami dreves in grmovnic ter arhitekturnimi elementi, vključno z neoislamsko vilo. To bodo s 4,1 milijona evrov državnih sredstev obnavljali prihodnje leto.

»Park je nastal ob koncu 19. stoletja. Tu so se znašla posebna drevesa z vseh celin, recimo sekvoja velikanka, najstarejši hrast plutovec v Sloveniji in mnogo drugih vrst. Ne vemo, kdo jih je zasadil. Ko je Anton Laščak kupil ta del posesti, je dediščino prevzel, preoblikoval in dvignil na višjo raven,« je Nataša Kolenc z Mestne občine Nova Gorica pojasnila, zakaj je park fascinanten. Najbolj je seveda opazna vila, neoislamska lepotica, žal propadajoča, ki pa jo čakajo boljši časi. A vila je češnjica na torti.

Luka Carlevaris
Slavnostne otvoritve se je udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko

Pritegnejo rastlinje in zanimivi detajli

Sprehod po krožni poti razkrije, kako zanimivo je Laščak uredil oazo zelenja okrog vile tik ob Gorici. »Ob krožni poti so najzanimivejše točke, arhitekturni detajli, denimo počivališče v betonskem kalupu, ki ga je naredil za kupolo vile. Ob sprehodu se odpirajo pogledi na arhitekturo, Gorico in samostan Kostanjevica. Lahko bi rekli, da je tu nekakšen Beverly Hills Gorice,« je slikovito opisala. Zdaj so na krožni poti v tleh tudi oznake posebnih dreves.

Park, naravni spomenik državnega pomena, tako pritegne pozornost s svojo raznolikostjo. Ljudje ga obiskujejo že od lani jeseni, ko so končali glavnino del – prenovili so poti, stopnice in podporne zidove, dodali novo opremo, denimo klopi, razgledišča, informacijske table in oznake, in uredili komunalno infrastrukturo. Uradno so park odprli šele včeraj, saj so morali zaradi nevarnosti podora ceste zgraditi podporni zid, je pojasnila Aleksandra Torbica iz razvojne pisarne občine. Uredili so tudi odvodnjavanje poti.

Alenka Ožbot
Vilo Rafut je leta 1914 na griču na Pristavi nad Novo Gorico zgradil arhitekt Anton Laščak.

Zanimanja za vodene oglede zelo veliko

Občina do sobote organizira brezplačne vodene oglede, park pa je zdaj odprt vsak dan. Od aprila do novembra bo med 8. in 20. uro, od novembra do marca med 8. in 17. uro. »Zanimanje za vodene oglede je izjemno, prijavljajo se tudi večje skupine,« je zadovoljen župan Samo Turel, ki je včeraj v družbi ministrice za kulturo Aste Vrečko in dr. Nataše Bratina z ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) park predal v uporabo. »Park z vilo je biser kulturne in naravne dediščine. Ima posebno zgodovino in bo bistveno prispeval k turistični ponudbi, zlasti v luči tega, da bo Nova Gorica v letu 2025 evropska prestolica kulture,« je dejal Turel. Je eden pomembnejših projektov, ki ga je sofinanciralo MNVP, je potrdila Bratina. V parku je približno 140 vrst dreves, med njimi številne eksotične. »Park je za Novo Gorico zelo pomemben. Ne ponuja le sprostitve, hladu in rekreacije, z impresivno zbirko rastlinskih vrst, dreves in grmovnic je pomemben vir za študije in raziskovanje ohranjanja narave in trajnostnih urbanih politik. Predstavlja odličen primer prepletanja znanja, ohranjanja narave in biotske raznovrstnosti, varstva kulturne dediščine in javnega ozaveščanja,« je dodala. In povezuje Gorici, kar se bo še okrepilo v letu EPK 2025.

Luka Carlevaris
Za obisk prenovljenega parka in vodene oglede vlada veliko zanimanje.

Za prenovo Laščakove vile 4,1 milijona evrov

Prav takrat se bodo lotili še prenove Laščakove vile, primera edinstvene neoislamske arhitekture v tem delu Evrope. Ministrstvo za kulturo bo zanjo prispevalo 4,1 milijona evrov. »Priprave na prenovo smo že začeli. Gre za unikatno dediščino v našem prostoru, ki je bila dolga leta popolnoma zanemarjena. Z vsebinami bo s parkom zaživela in pripovedovala zgodbo, ki jo želi povedati tudi Evropska prestolnica kulture 2025, to so čezmejno povezovanje, povezovanje različnih kulturnih svetov in ne nazadnje skrb za naravno in kulturno dediščino, trajnostni razvoj ter življenje vseh nas v tem prostoru v času klimatskih sprememb,« je dejala Vrečko. Turel je dodal, da vsebine za vilo še pripravljajo: »Prav gotovo bo povezana z Naturo 2000, v njej bo prostor za didaktiko, ozaveščanje, poudarjanje vrednot ohranjanja. Želimo pa si, da bi lahko v njej izvajali tudi priložnostne dogodke, srečanja in podobno.«