5 evrov vstopnine

Ta ukrep župana Benetk bo po žepu udaril tudi Slovence

J.V.
4. 4. 2024, 19.10
Posodobljeno: 4. 4. 2024, 19.26
Deli članek:

Znamenite italijanske Benetke bodo postale prvo mesto na svetu, ki bo enodnevnim turistom zaračunalo vstopnino za ogled starega mestnega jedra.

Nives Krebelj
Vstopnino za Benetke bo treba plačati za obiske med 25. aprilom in 5. majem ter vse konce tednov do sredine julija, izjema bosta 2. in 3. junij.

Ukrep bo pričel veljati konec meseca, za vstop v mesto pa bo potrebno plačati 5 evrov, poroča Guardian. Župan Luigi Brugnaro je "pogum" te svoje odločitve primerjal s pogumom Marka Pola, ki je leta 1271 pri 17 letih odpotoval iz Benetk in več kot dve desetletji potoval po Aziji. "Ni vedel, kam gre, ni bilo GPS-a ... in prispel je na Kitajsko. Potem se je vrnil v Benetke s pomembnim znanjem in izkušnjami," je dejal Brugnaro. 

"Dolžni smo ohraniti velika zgodovinska središča sveta," pravi Brugnaro. "V zgodovini nihče ni tvegal, da bi kdaj poskusil to … noben politik ne bi storil tega, kar bom storil jaz. Če bo delovalo, bodo vsi rekli, da je banalno. In če ne bo delovalo, se bo vsul plaz kritik in ustvaril slab vtis," je dejal. Župan pravi, da ni cilj napolniti mestno blagajno, ampak zaščita mesta, ki na dan privabi 40 tisoč obiskovalcem, ki številnim domorodcem grenijo življenje.

Letos bodo vstopnino med 8. in 16. uro zaračunavali skupno 29 dni, in sicer med 25. aprilom in 5. majem ter vse vikende do 14. julija. Izjema bo vikend 1. in 2. junija, ko v Italiji obeležujejo dan republike. Dnevni izletniki bodo kot vstopnico do zgodovinskega središča Benetk prejeli QR kodo, redarji pa bodo izvajali poostrene preglede. Turistom brez vstopnice grozi do 300 evrov globe. Kritiki pravijo, da je ukrep neustaven in omejuje svobodo gibanja, spet drugi menijo, da bo odvrnil obiskovalce, ki ne le grenijo življenje domačinom, ampak tudi prinašajo denar.