12 splošnih točk

Lavoru je še najbolj všeč kitajski mirovni načrt za končanje vojne v Ukrajini

J.V.
4. 4. 2024, 17.45
Posodobljeno: 4. 4. 2024, 18.19
Deli članek:

Lani so v Pekingu predlagali mirovni načrt v 12 točkah s splošnimi načeli za končanje konflikta v Ukrajini. A je takrat naletel na bolj mlačne odzive Rusije in Ukrajine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova je Kitajska doslej predlagala še najbolj razumen mirovni načrt za končanje konflikta v Ukrajini, poroča Reuters. Lani so v Pekingu predlagali mirovni načrt v 12 točkah s splošnimi načeli za končanje konflikta. Takrat je predlog naletel na mlačne odzive Rusije in Ukrajine, za ZDA pa se je Kitajska predstavljala kot lažna mirovna posrednica, ki uradno ne obsoja ruske invazije. Očitno so si v Moskvi zdaj premislili, da bi širnemu svetu pokazali, da so vendarle pripravljeni na pogajanja.

"Najpomembneje za nas je, da kitajski dokument temelji na analizi vzrokov za dogajanje in potrebi po odpravi teh vzrokov. Strukturiran je logično, od splošnega k posebnemu," je po poročanju ruske tiskovne agencija RIA danes dejal Lavrov. "Ta načrt je bil kritiziran, ker je preveč nejasen, vendar je razumen načrt, ki ga je v razpravo predlagala velika kitajska civilizacija," je dodal. Ruski zunanji minister naj bi se kmalu srečal s kitajskim kolegom, predsednik Vladimir Putin pa je prejšnji mesec dejal, da o obisku Kitajske razmišlja kot o svojem prvem potovanju v tujino v svojem novem šestletnem mandatu.

Rusija trdi, da se je pripravljena pogajati z Ukrajino, vendar morajo ti pogovori temeljiti na "novi realnosti" na terenu, kjer ruske sile nadzorujejo nekaj manj kot petino ozemlja Ukrajine, Moskva pa si štiri osvojene regije pripisuje kot svoje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je predlagal svoj načrt, ki vključuje prekinitev sovražnosti in popoln umik ruske vojske z zasedenega ozemlja. Na pobudo Zelenskega bo sicer v Švici potekal mirovni vrh, ki so ga v Moskvi označili za nesmiselnega in odpovedali sodelovanje.