Tragičen razplet

Foto: Žalost v Srbiji, mala Danka je mrtva, policija aretirala komunalna delavca

R.T.
4. 4. 2024, 10.27
Posodobljeno: 4. 4. 2024, 17.11
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes srbsko javnost šokiral z vestjo, da je še ne dveletna Danka Ilić, ki je bila pogrešana od prejšnjega torka, mrtva, da sta jo ubili dve osebi. Policija je danes aretirala zaposlena v javnem komunalnem podjetju.

M.M./Pixsell/Bobo
Policija preiskuje divje odlagališče, kjer sta osumljenca odvrgla Dankino truplo.

Aleksandar Vučić je danes ob robu izredne seje srbske vlade naznanil, da so v povezavi s smrtjo deklice Danke Ilić že aretirali dve osebi, ki sta zločin priznali. »Imamo slabe vesti za tega našega otroka, policija je aretirala dve osebi, ki sta zagrešili umor male Danke. Kolikor sem razumel, sta priznali ... zdaj ju vodijo na kraj umora. S kakšnimi pošastmi imamo mi opravka,« je šokiral z besedami, pri čemer je po pisanju Kurirja v dvorani nastala popolna tišina. Kot poroča Blic, so forenzični izvedenci med preiskavo nekega avtomobila našli sledi krvi, zato je policija pridržala dve osebi. Z analizo DNK naj bi potrdili, da gre za kri Danke. Notranje ministrstvo je nato potrdilo, da so zaradi suma, da sta ubila Danko, pridržali dva 50-letnika in da sta zločin priznala.

M.M./Pixsell/Bobo
Policija je zaprla poti do divjega odlagališča.

Banjaluška ATV je medtem postregla s prvimi podrobnostmi. Po njihovih informacijah sta osebi Danko zbili z avtomobilom. Policija je v povezavi s tem dejanjem danes aretirala zaposlena v javnem komunalnem podjetju Vodovod. Šlo naj bi za 50-letnega Srđan Janković iz vasi Luka in prav tako 50-letnega Dejan Dragijević iz vasi Zlot. Kot je za ATV razkril vir, ki je blizu preiskave, kriminalisti S. J. sumijo, da je s službenim vozilom fiat panda na cesti trčil v Danko in jo ubil. S sodelavcem sta nato njeno truplo strpala v prtljažnik in ga odvrgla na divje odlagališče nedaleč od Bora. Glede na izsledke preiskave naj bi se vse skupaj odvilo v torek malo pred 14. uro, ko je Danka po prijavi mame tudi izginila. Kriminalisti so za oba moška odredili 48-urni pripor. ATV še poroča, da voznika avtomobila sumijo hudega kaznivega dejanja ogrožanja varnosti v cestnem prometu, njegovega pajdaša pa pomoči storilcu po storjenem kaznivem dejanju.

M.M./Pixsell/Bobo
Policija preiskuje divje odlagališče, kjer sta osumljenca odvrgla Dankino truplo.

Po poročanju Informer sta delavca tistega usodnega dne opravljala dela na območju Banjskega polja. Vozila naj bi izjemno hitro, pri čemer sta povozila Danko, ki je kot kaže z dvorišča odtavala na cesto. Namesto da bi ji poskušala pomagati, poklicala reševalce ali policijo, sta se odločila, da se znebita njenega trupla. Na divjem odlagališču sta njeno truplo prekrila s smetmi, se odpeljala ter se lotila čiščenja avtomobila s kislinami in kemikalijami, da bi odstranila sledi krvi. V dnevih po dogodku naj bi se večkrat vrnila na deponijo, da bi trupelce dodatno zakrila.

M.M./Pixsell/Bobo
Policija preiskuje divje odlagališče, kjer sta osumljenca odvrgla Dankino truplo.

Minister za notranje zadeve Bratislav Gašić je na novinarski konferenci potrdil prijetje osumljencev in razkril nekatere dodatne podrobnosti. Pojasnil je, da je deklica izginila, ko je mama Ivana Ilić odšla po vodo za starejšega otroka. Ko je mama videla, da Danke ni nikjer, je naprej poklicala moža, nato pa policijo. "Med 13.45 in 13.52 je Danka zapustila dvorišče in hodila po asfaltu, kar sta potrdili dve priči. Prav tako okoli 13.50 je mama zagledala bel avto, ob njem pa moškega. Izkazalo se je, da gre za vozilo, v katerem sta bila osumljenca. Osumljenca sta bila na delovni poti. Kasneje se je ugotovilo, da sta se v bližini hiše ustavila okoli 13.50, kar sovpada z izginotjem male Danke," je povedal Gašić.

Oče ju je vprašal, če sta jo kje videla, a sta odgovorila, da je nista

Pri hiši sta se po besedah Gašića ustavila za dve minuti in pol zaradi opravljanja potrebe. Ko sta znova krenila, sta trčila v deklico 30 ali 40 metrov od kraja, kjer sta se ustavila sprva. Telo deklice, ki je izgubila zavest, sta spravila v avto in se med vožnjo dogovorila, da ga bosta nekje odvrgla. Na poti ju je ob 13.57 po besedah ministra ustavil oče deklice in vprašal, ali sta jo videla, a sta odgovorila, da je nista. Ko sta prispela do odlagališča odpadkov, sta truplo vrgla na kup smeti. Nato sta se vrnila v podjetje, kjer sta pustila avto. Gašić je še pojasnil, da je njuno gibanje z avtom ves čas beležil GPS, saj je šlo za službeno vozilo. Sumljiv znak za policijo je bil po njegovih besedah ta, da sta v petih minutah in pol prešla le 150 metrov od dvorišča, kjer je bila mama Ivana Ilić, pa tudi to, da sta se ob odlagališču odpadkov zadržala minuto in 49 sekund.

M.M./Pixsell/Bobo
Policija je zaprla poti do divjega odlagališča.

Spomnimo, Danka Ilić je prejšnji torek izginila izpred družinske hiše v naselju Banjsko polje v bližini srbskega mesta Bor. Prve dni je potekala obsežna iskalna akcija na širšem območju okoli Banjskega polja, a deklice niso našli. Policija se je pozneje osredotočila na ožje območje okoli hiše, na katerem se je nahajala velika količina ropotije in odpadkov. Nesnago so s kraja odstranjevali z bagri, a Danke še vedno ni bilo na spregled. V preiskavo so se vključile tudi policije v sosednjih državah, včeraj je vest o pogrešani deklici objavila tudi slovenska policija, sled pa je vodila tudi v Avstrijo, kjer naj bi Danko opazili na Dunaju, a se je izkazalo, da je šlo za nesporazum, kar je danes zjutraj potrdila avstrijska policija.