Znana identiteta iskanih

Preobrat v Avstriji v iskanju pogrešane srbske deklice Danke, preživljala je »pekel«

R.T.
4. 4. 2024, 08.47
Posodobljeno: 4. 4. 2024, 10.10
Deli članek:

Avstrijska policija, ki je v povezavi z iskanjem pogrešane srbske deklice Danke še včeraj iskala odrasli ženski z razvpitih posnetkov, je danes obrnila ploščo. Deklica s posnetkov v resnici ni pogrešana dveletnica, o tem ni več dvoma.

LPD Wien
Dunajska policija je iskala odrasli ženski, ki naj bi spremljali Danko. Izkazalo se je, da gre za nesporazum in da deklica ni Danka.

Dveletna srbska deklica Danka Ilić je pogrešana že več kot teden dni, v iskanje pa so se v zadnjih dnevih vključili tudi policisti v drugih državah. Obvestilo o pogrešani Danki iz naselja Banjsko Polje pri srbskem Boru je včeraj objavila tudi slovenska policija, Danko pa aktivno iščejo tudi avstrijski policisti, saj so se pojavile informacije, da so očividci njej podobno deklico opazili na Dunaju v družbi dveh odraslih žensk. Posledično so po posredovanju srbske policije preiskavo suma ugrabitve otroka prevzeli dunajski kriminalisti. Svojci dvoletnice so namreč po ogledu posnetkov domnevne Danke, ki jih je na Dunaju posnel tam živeči srbski državljan, ocenili, da gre prav za njihovo deklico. Avstrijska policija je tako včeraj posnetke tudi javno objavila skupaj s pozivom za informacije. Tudi sami so namreč ocenili, da obstaja velika verjetnost, da je deklica s posnetkov Danka.

V Avstriji je zdaj prišlo do preobrata. Kot je včeraj zvečer poročal avstrijski portal kosmo.at, na posnetkih ni Danka, ženski, ki jo spremljata, pa nista članici kriminalne združbe za trgovino z ljudmi. Resnica je po njihovih navedbah povsem drugačna. Za portal je namreč spregovorila ena od obeh žensk, 36-letna romunska državljanka, ki je razkrila, da so na posnetku ona, njena hčerka in njena mama. Zatrdila je, da zaradi s tem povezanega dogajanja od nedelje preživlja »pekel.« Razkrila je še, da se je zaradi poročanja v srbskih in avstrijskih medijih že v torek zglasila na policijski postaji v Welsu, kjer je želela policistom pojasniti, da gre za en velik nesporazum, a so jo od tam napotili na policijo na Dunaju. Tja se je odpravila včeraj in jih »prosila za pomoč ter zaščito mene, mojega otroka in moje mame. A so me samo poslali domov.« Po lastnih besedah jo je bilo obenem strah, da bi jo prepoznali in da bi izgubila službo. »Bil je pekel.« Pojasnila je še, da so se pozneje policisti zglasili na njenem domu in se ji opravičili za vse nevšečnosti. »Prosili so me, da se jutri zglasim pri njih, da podpišem protokol. To zgodbo si želim pustiti za sabo in nanjo pozabiti,« je poudarila.

Vse dvome je danes zjutraj razblinila avstrijska policija. Kot so navedli v izjavi za javnost, poziv za informacije o ženskah s posnetka umikajo. »Jasno je in ni dvoma, da ne gre za pogrešano deklico,« je dejal tiskovni predstavnik policije Matthias Schuster. Potrdili so, da so identiteto oseb s posnetkov potrdili in da so bili z osebami v stiku. S preiskavo suma ugrabitve otroka sicer nadaljujejo.