Pridobivanje kadrov

Za promocijo vojaškega poklica bo Mors letos namenil okoli 200 tisoč evrov

Timotej Milanov
5. 4. 2024, 06.13
Deli članek:

Kako je ministrstvu za obrambo uspelo obrniti trende in mladim približati zaposlitev v vojski? Koliko denarja bo letos namenjeno promociji vojaškega poklica? Šarec: Vojska ponuja vrednote, ki jih današnji družbi manjka.

Danijel Cek
Lani je bilo v stalni sestavi Slovenske vojske novozaposlenih 325 pripadnikov ali za 74 odstotkov več kot ob koncu leta 2022.

V začetku marca so vsi državljani, ki so letos postali vojaški obvezniki, prejeli vabilo na dogodek V službi domovine. Tam so imeli možnost seznaniti se z vojaškim poklicem in opremo, v kulturnem programu je z orkestrom Slovenske vojske nastopil raper Nipke.
Ob vabilu so prejeli še kupon za vojaško malico in brezplačno povratno vozovnico. Če so se odločili za obisk prireditve, so bili ta dan tudi opravičeni izostanka od pouka. »Odziv mladih je resnično velik. Ne drži tisti mit, da mladih vojska ne zanima ali pa da jih nič ne zanima. Današnji odziv nam kaže, da mlade zadeve zanimajo, in tu imajo priložnost spoznati vojaške poklice. Vojska ponuja tudi vse tiste vrednote, ki jih današnji družbi manjka. To so sodelovanje, moštveni duh, tovarištvo, prijateljstvo in pomoč sočloveku,« je tam med drugim povedal minister za obrambo Marjan Šarec. Tovrstni dogodki so zgolj ena od aktivnosti, s kakršnimi si na ministrstvu za obrambo (Mors) prizadevajo popolniti vrste v Slovenski vojski, ki se sooča s kadrovskim primanjkljajem. Kot kaže, jim za zdaj pri tem uspeva.

Slovenska vojska je konec leta 2023 štela 7135 pripadnikov, konec leta 2022 pa 7026 pripadnikov. Od tega je bilo lani 6247 pripadnikov stalne sestave in 888 pripadnikov pogodbene rezerve. »Leta 2023 se je v primerjavi z letom 2022 povečalo številčno stanje pri vseh oblikah zaposlovanja oziroma sodelovanja s Slovensko vojsko,« pojasnjujejo na Morsu. Lani je bilo v stalni sestavi Slovenske vojske na novo zaposlenih 325 pripadnikov ali 74 odstotkov več kot ob koncu leta 2022. »Nazadnje smo več kot 300 novih zaposlitev zabeležili v letu 2010,« še pravijo. Kako jim je torej uspelo obrniti trende glede zaposlovanja?

Danijel Cek
Za promocijo vojaškega poklica bodo na Morsu letos predvidoma namenili okoli 200 tisoč evrov.

Do zaposlitve čim prej

Na Morsu pojasnjujejo, da so lani posebno pozornost namenili spremembam, ki bi privedle do izboljšanja stanja na področju zaposlovanja v Slovenski vojski. »Te spremembe so bile tako zakonodajne kot procesne – z optimizacijo procesa zaposlovanja smo želeli skrajšati predvsem čas od oddaje vloge za zaposlitev do podpisa pogodbe. Znano je namreč, da želi biti kandidat, ki poda vlogo za zaposlitev, zaposlen v najkrajšem času, sicer išče delodajalca drugje.«

S spremembo Zakona o službi v Slovenski vojski je bilo od aprila lani omogočeno tudi zaposlovanje oseb z dokončano osnovno šolo, če je kandidat ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi z ministrstvom sklenil tudi pogodbo o izobraževanju za pridobitev srednje poklicne, splošne ali strokovne izobrazbe. »S to spremembo smo do konca leta realizirali še 43 novih zaposlitev, nekaj vlog je še v obravnavi, prav tako prihajajo nove vloge. Glede na potrebe kadrovske popolnitve Slovenske vojske se zaposlovanje v SV na podlagi odprtega povabila državljanom izvaja neprestano. Izjemoma je zdaj dovoljena tudi zaposlitev starejših od 27 let, takih smo do zdaj zaposlili 20.« Kot še pojasnijo, so jim skrajšanje časa od vloge do podpisa pogodbe omogočili tudi zdravstveni pregledi pri zunanjih izvajalcih. Tako lahko kandidati zdravstveni pregled ob zaposlitvi zdaj opravijo v osmih krajih po Sloveniji, medtem ko so lahko prej to storili samo v Ljubljani in Mariboru.

Kot rečeno, so lani povečali tudi število pogodbene rezerve, ki je konec leta 2023 štela 888 pripadnikov. »Kar pomeni, da smo lani sklenili 86 odstotkov več pogodb kot leta 2022.« Na ministrstvu za obrambo so povečali tudi obseg štipendiranja potencialnih kadrov SV. Tako je lani štipendije prejemalo 91 študentov in 273 dijakov. Za promocijo vojaškega poklica bodo na Morsu letos predvidoma namenili okoli 200 tisoč evrov. Kot smo že poročali, so želeli na ministrstvu nameniti tudi 1,9 milijona evrov za snemanje vojaškega resničnostnega šova, a so naposled od tega odstopili.

Predvidene upokojitve ostajajo problem

Tudi predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je pred kratkim, ko se je seznanila s stanjem pripravljenosti Slovenske vojske v letu 2023, poudarila, da se je na podlagi ukrepov ministrstva po več letih povečalo število zaposlenih v Slovenski vojski in tudi število pogodbenih rezervistov. A je hkrati opozorila, da izzivi ostajajo ob odhodih iz sistema in zaradi relativno visoke povprečne starosti članov strukture SV, zato bodo potrebni dodatni ukrepi. Na to težavo opozarjajo tudi na Morsu: »V letu 2023 se je število pripadnikov, ki so se upokojili, povečalo; lani se jih je tako v Slovenski vojski upokojilo 160. Ta trend se nadaljuje in tako bo tudi v prihodnjih letih, zato bo v zaposlovanje novih vojakov treba vložiti še več naporov.« Pri tem na Morsu ne navajajo konkretnih podatkov glede letošnjih upokojitev, pravijo pa, da si bodo prizadevali, da bi letos zaposlili še več ljudi kot lani, da bi lahko nadomestili odhode iz sistema.

Trenutno je v stalni sestavi SV 6199, v pogodbeni rezervi pa 899 pripadnikov. V resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035 je navedeno, da bo do tega leta skupni mirodobni obseg SV dosegel deset tisoč pripadnikov, od katerih bo vsaj 7000 pripadnikov stalne sestave. Letos je bilo v vojaško evidenco vpisanih 9746 vojaških obveznikov.