SDS in NSI ZA

Zakon o paliativni in hospic oskrbi zavrnjen – Svoboda in Levica proti

A. M./STA
28. 3. 2024, 21.01
Posodobljeno: 28. 3. 2024, 21.07
Deli članek:

Poslanci so z 32 glasovi za in 45 proti izglasovali, da predlog zakona o paliativni in hospic oskrbi ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Proti predlogu zakona so glasovali v Svobodi in Levici, večina poslancev SD pa se je vzdržala. Predlog so podprli v opozicijskih strankah SDS, NSi ter nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Sa. R.
Zakon o paliativni oskrbi večinsko zavrnjen.

V Levici so na sredini splošni razpravi o predlogu zakona menili, da predlog z ničemer ne bi prispeval k izboljšanju stanja na tem področju. Ocenili so, da je državni program paliativne oskrbe dober, težave pa so pri izvajanju programa, saj so negovalni oddelki v bolnišnicah kadrovsko in organizacijsko podhranjeni.

V Svobodi so poudarili, da je predlog strokovno pomanjkljiv in neprimeren, čeprav so namen predlagatelja glede ureditve tega področja pozdravili. Menijo, da v oblikovanje predloga niso dovolj vključili stroke.

V NSi so ocenili, da bi o paliativni oskrbi morali odločati državljani na referendumu. Menijo, da so z naraščanjem števila kroničnih obolenj in podaljšanjem življenjske dobe vedno večje potrebe po paliativni oskrbi.

V SD so predlog zakona ocenili kot sistemsko ureditev, ki je sicer dobro zasnovana, a bi morale določene podrobnosti biti bolje izpeljane. Ministrstvo za zdravje so pozvali, da predlog zakona uskladi s strokovnimi službami in drugimi, da bi pridobil širšo podporo.

Predlog zakona so oktobra vložili v stranki SDS. Predlagali so, da bi paliativno oskrbo, ki bi vključevala zdravstveno nego in psihosocialno podporo, v celoti vključili v storitve obveznega zdravstvenega zavarovanja. Paliativno oskrbo bi izvajali na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti.