Fantomski tovornjak

Prek spleta naročili in plačali tovornjak, a nazadnje ostali brez tovornjaka in denarja

Sijan Pretnar in Danijel Cek
28. 3. 2024, 18.42
Deli članek:

Policisti koprske uprave preiskujejo še en primer spletne goljufije, zaradi katere so kupci ostali brez zajetne vsote na računu. V Nemčiji so naročili tovornjak, a nazadnje ni bilo ne tovornjaka ne denarja, prodajalci pa so izpuhteli v neznano.

PP Podlehnik
Po naših neuradnih podatkih naj bi nesojeni kupci tovornega vozila s širšega bistriškega območja za nakup odšteli več kot sto tisoč evrov.

S koprske policijske uprave so včeraj sporočili, da so dobili prijavo spletne goljufije. Kupci so prek spletne strani v Nemčiji naročili in vplačali tovorno vozilo. A ko je prišel čas za prevzem plačanega tovornjaka, je sledil šok.

Odpravili so se na naslov, kjer bi moral biti prodajalec, a na naslovu sedeža podjetja niso našli nikogar. Prodajalci se kupcem niso oglašali niti na telefonske številke. Ker so ostali brez denarja in brez plačanega vozila, so kupci goljufijo prijavili policistom, ti okoliščine še preverjajo in zbirajo obvestila.

Tudi ta primer kaže, kako iznajdljivi, inovativni in prepričljivi so lahko spletni goljufi, zaradi česar morajo biti kupci pri takšnih nakupih še posebej previdni, še zlasti ko gre za takšne in podobne nakupe, ko je treba odšteti zajeten kupček denarja. Po naših neuradnih podatkih naj bi nesojeni kupci tovornega vozila s širšega bistriškega območja za nakup odšteli več kot sto tisoč evrov.

Tovornjak v Nemčiji najprej preizkusil, šele nato plačal

Svojo izkušnjo o tem, kako je kupoval tovornjak v Nemčiji, nam je razkril eden od primorskih zasebnih prevoznikov. »Tudi jaz sem našel tovornjak na spletu in se potem po elektronski pošti s prodajalcem iz Nemčije začel dogovarjati o nakupu. Vnaprej mi je poslal prometno dovoljenje in homologacijo tovornjaka, tako da sem že doma preveril, kar se je preveriti dalo, ter sem vedel, po kaj odhajam v Nemčijo,« je povedal. V Nemčijo se je odpravil skupaj z mehanikom.

»Popoldne sva prispela, šla k prodajalcu, v manjše podjetje, pogledala sva tovornjak, se šla z njim vozit, da sva ga preizkusila, in odšla v hotel prespat. Drugo jutro sem iz Nemčije poklical nekaj Scanijinih servisov v Sloveniji, s katerimi sem bil prej dogovorjen, po telefonu so mi sporočili, kakšni servisi so bili opravljeni na tovornjaku. Šele potem smo še isti dopoldan stopili na najbližji prometni urad in začeli postopek prepisa. Iz Nemčije sem poklical svojo banko v Sloveniji, od koder so prodajalcu nakazali kupnino, in še tisti dopoldan sem dobil ključe ter se s tovornjakom odpeljal domov,« je opisal svojo izkušnjo primorski prevoznik, ki je za svoj tovornjak prav tako odštel približno sto tisoč evrov.

Tudi on se ne more načuditi, kako so lahko ljudje tako naivni. »Vnaprej in ne da bi videl tovornjaka in prodajalca, ne bi nakazal niti pet tisoč evrov,« je dodal. To je bil njegov drugi poskus nakupa v tujini. Enkrat pred tem je šel po tovornjak na Nizozemsko, k enemu večjemu prodajalcev rabljenih tovornih vozil v Evropi, a je ugotovil, da je tovornjak slab, in odstopil od nakupa, še preden je sploh pomislil, da bi nakazal kupnino.

Na spletu mrgoli lažnih prodajalcev

Policisti, strokovnjaki za spletno varnost in tudi tržni inšpektorji zadnja leta vztrajno opozarjajo na pasti, ki kupce čakajo pri spletnih nakupih, a se kljub temu marsikdo še vedno opeče, tudi pri nakupu delovnih strojev ali vozil. Na spletu se pojavlja vse več lažnih spletnih trgovin. Tako na policiji kot na tržnem inšpektoratu pogosto dobijo prijave opeharjenih kupcev, ki kupujejo v spletnih trgovinah. Nekateri tam ponujajo izdelke priznanih blagovnih znamk, drugi povsem neznane izdelke.

Prodajajo oblačila, obutev, modne dodatke, orodje, elektronske naprave, pa tudi prehranska dopolnila in zdravila. »Da je odločitev potrošnikov lažja, ponujajo visoke popuste ali izredno nizke cene, obljubljajo, da gre za nakupe brez tveganj,« so pred kratkim opozorili na tržnem inšpektoratu.

Preverite, preverite in še enkrat preverite

Ob tem so dodali, da je spletno trgovino zelo lahko ustvariti, upravljalci spletnih strani velikokrat registrirajo več domen hkrati. Naslove spletnih strani hitro spreminjajo, da jih še ni mogoče povezati s spletnimi prevarami, zato je treba biti pri spletnih nakupih – majhnih in velikih – zelo previden. Nekateri sestavijo podatke več različnih dejanskih podjetij, navajajo celo sedeže podjetij, ki denimo v Sloveniji opravljajo dejavnost, ki jo goljuf oglašuje.

Kupci lahko za varne nakupe največ storijo sami. Preverijo lahko podatke o prodajalcu, sedežu podjetja, telefonsko številko, elektronsko pošto, račun, s katerim poslujejo ... Priporočajo tudi preverjanje domene spletne strani. Goljufi se sicer pogosto skrivajo za imenom nekoga drugega, ki ni lastnik spletne trgovine. Še posebej tvegani so seveda nakupi v tujini, kar so na svoji koži občutili tudi kupci tovornega vozila.