Pogrešana dvoletnica

Foto: Pred hišo, kjer je izginila mala Danka, pridrveli gasilci in reševalci, pod zemljo našli rov

R.T.
28. 3. 2024, 18.11
Posodobljeno: 28. 3. 2024, 21.47
Deli članek:

Srbska policija se je v iskanju dvoletne deklice danes osredotočila na okolico hiše, kjer je izginila, in na naselje. Na kraj sta dopoldne prispela tudi dva bagra, malo pred 18. uro pa so do hiše pridrveli gasilci in reševalci na nujni vožnji.

Pixsell/Bobo
Iskanje izginule dvoletnice v srbskem naselju Banjsko polje.

Poteka tretji dan obsežne iskalne akcije za dvoletno deklico Danko Ilić, ki je v torek izginila na območju naselja Banjsko polje nedaleč od srbskega mesta Bor. Po besedah njene mame Ivane je Danka izginila z dvorišča družinske hiše, ko je sama nesla vodo starejšemu otroku. Kot smo že poročali, so včeraj prenehali s prečesavanjem okolice Banjskega polja, saj da vse kaže, da deklice tam ni. Policisti so zdaj več naporov vložili v preiskavo drugih okoliščin njenega izginotja, pri čemer naj bi imeli že neko sled, ki vodi dlje od tega območja.

Čeprav so obsežno iskalno akcijo na območju zaključili, sta se v bližini hiše danes pojavila dva bagra, ki sta v iskanju morebitnih dodatnih sledi začela odvažati ropotijo, odpadke in vejevje. Po neuradnih informacijah srbskega časnika Telegraf naj bi namreč hišo obkrožalo odlagališče odpadkov, tako so se zaradi lažjega iskanja sledi odločili za čiščenje. Policija se zdaj bolj osredotoča na samo neposredno okolico hiše, pri čemer ponovno pregledujejo tudi jaške in jame v samem naselju.

Pixsell/Bobo
Iskanje izginule dvoletnice v srbskem naselju Banjsko polje.

Kot poročata srbska Telegraf in Kurir, je malo pred 18. uro pred hišo pripeljalo več gasilskih vozil s prižganimi rotacijskimi lučmi, vključno z dvema voziloma gasilske reševalne službe. Na kraju je prisoten tudi župan bora Aleksandar Milikić. Zakaj so tja pridrvele intervencijske enote na nujni vožnji, zaenkrat ni znano. Po poročanju srbske N1 so prispeli tudi policisti, srbski mediji in vedno zvedava javnost pa trenutno še čakajo na morebitna nova uradna razkritja.

Po poročanju Kurirja naj bi vrvež na območju nastal, ker naj bi gasilci na območju našli nekakšno luknjo, povezano z daljšim tunelom oziroma rovom. Na območju naj bi se namreč nahajalo več podzemnih kanalov, dolgih približno 10 kilometrov. Povezani naj bi bili z lokalnim rudnikom, v luknjo, ki so jo med čiščenjem razgrnili bagri, pa naj bi se zdaj s kamerami in reflektorji spustili gasilci.

Medtem so v povezavi s primerom danes v Bosni in Hercegovini aretirali tri osebe. Bosanska policija je aretacijo izvedla na podlagi informacij Interpola. Šlo naj bi za osebe, ki so na družabnem omrežju TikTok naznanile, da so povezane z izginotjem Danke. Trojico, ki je trdila, da ima informacije o pogrešani deklici in da za te informacije želi plačilo 25.000 evrov, so po poročanju portala Avaz aretirali na območju občine Hadžići. Po zadnjih informacijah so policiji med zaslišanjem dejali, da so se samo šalili. Bosanska policija je pozneje sporočila, da so pregledali širše območje okoli kraja, kjer so trojico aretirali, in da Danke niso našli.

Pixsell/Bobo
Iskanje izginule dvoletnice v srbskem naselju Banjsko polje.

Na poligraf samo oče

Tako Ivana kot oče Miloš sta sicer od začetka iskalne akcije pod nadzorom policije, včeraj zvečer pa so ju ponovno zaslišali glede samih okoliščin izginotja njune hčerke. Zadnjo noč sta pod budnimi očmi policistov prenočila vsak v svoji hiši, zjutraj pa so ju spet privedli na policijsko postajo, kjer so prisotni tudi uslužbenci lokalnega centra za socialno delo. Obenem so policisti očeta poslali na testiranje s poligrafom, ne pa tudi mame. Kot je za srbski Blic pojasnil strokovnjak za testiranje s poligrafom Nikola Novak, mame Ivane s poligrafom ne morejo testirati, ker je noseča in ima posledično dva srčna utripa. Čeprav na podlagi rezultatov poligrafa nikogar ne morejo obsoditi, je po navedbah Novaka to lahko koristno orodje med samo preiskavo.

Policisti so medtem zasliševali tudi sosede in osebe iz družinskega okolja, a novih podrobnosti o tem delu preiskave trenutno ne razkrivajo. Obenem so medije pozvali, naj ne objavljajo »nepreverjenih in netočnih informacij, saj s tem ogrožajo preiskavo.« Poudarili so, da je »absolutna prioriteta« najti deklico.