Cyber Army Russia Reborn

Hekerji napadli spletno stran predsednice, so Rusi uresičili grožnje?

J.V./STA
27. 3. 2024, 17.45
Posodobljeno: 27. 3. 2024, 20.02
Deli članek:

Spletna stran predsednice republike Nataše Pirc Musar danes zaradi motenj delovanja lep čas ni bila dosegljiva. V Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI CERT so hekerski napad potrdili in tudi že zaustavili.

Svet24
Stran ni dosegljiva.

Ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn je zaradi priključitve Slovenije češki pobudi za nabavo streliva Ukrajini naši državi napovedala kibernetsko vojno. Sporočilo na omrežju X so zaključili z napovedjo: "Začnimo s spletno stranjo predsednice Republike Slovenije." 

Gorazd Božič z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI CERT je za N1 potrdil, da se je zgodil hekerski napad, a da so ga že zaustavili. Z napadom hekerji po Božičevih besedah niso vdrli v sistem, temveč so le upočasnili delovanje spletne strani. Ostala infrastruktura deluje nemoteno. Kdo stoji za napadom, Božič še ni mogel komentirati.

Novembra lani v javnosti odmeval hekerski napad na skupino Holding Slovenske elektrarne; napadalci so vdrli v poslovni sistem, zaklenili datoteke in odtujili večjo količino podatkov.