Pomlad v gozdu

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

R.T.
27. 3. 2024, 07.06
Posodobljeno: 27. 3. 2024, 07.10
Deli članek:

V tem delu leta se ob daljših dnevih in toplejšem vremenu v naravo ne odpravljamo le ljudje, na plano prihajajo tudi medvedi, ki zapuščajo svoje brloge. Nič nenavadnega ne bi torej bilo, če bi se poti enih in drugih srečale.

Bobo
Velika verjetnost, da srečamo medveda, je predvsem v južnem delu Slovenije z Dinaridi, prisoten je tudi na območju od Trnovske planote proti Postojni.

Strokovnjaki v prvi vrsti svetujejo, da imamo v gozdu ob sprehodih s psom tega na povodcu, da ob hoji nismo pretirano tihi, predvsem pa, da se izogibamo območjem, kjer so običajno prisotni medvedi. Če pa se vendarle zgodi bližnje srečanje, je treba ostati miren in ne teči stran, je za Svet24TV povedal Miha Marenče iz Zavoda za gozdove. »Medved to vzame kot napačno gesto in začne teči za nami. Vedeti moramo, da je precej hitrejši od nas. Pomembno je, da se s počasnimi gibi, počasi, ritensko umaknemo po poti, po kateri smo prišli,« je pojasnil Marenče in dodal, da je enako treba ravnati, ko srečamo medvedko z mladičem. »To je posebej nevarno, saj takrat medvedka brani svoje mladiče,« je opozoril Marenče.

Velika verjetnost, da srečamo medveda, je predvsem v južnem delu Slovenije z Dinaridi, prisoten je tudi na območju od Trnovske planote proti Postojni. »Lahko pa se zgodi, da medvedi zapustijo to območje in jih srečamo še kje drugje,« je poudaril Marenče. Naštel je dve osnovni pravili, kako preprečimo srečanje: »Med gibanjem po gozdu opozorimo na svojo prisotnost, se na primer pogovarjamo, s kakšno palico udarimo ob tla, drevo, brcnemo kamen … Ne kričimo, ampak opozorimo na svojo prisotnost, da jo medved zazna.« Drugo pravilo je zelo pomembno in je že večkrat privedlo do težav in konfliktov med človekom in medvedom, je bil jasen Marenče. »Pomembo je, da imamo pse na povodcu, saj se je že večkrat zgodilo, da so psi med tekanjem po gozdu prišli do medveda, medved je šel za psom, ta pa do lastnika.«

Da se medved ne bi preveč udomačil v bližini človeka, morajo biti pazljivi tudi vsi, ki živijo na gozdnem robu. »Medved je prehranski oportunist, kar pomeni, da si bo poiskal hrano, tudi tisto, ki je naš odpadek, v zabojniku za smeti ali na kompostu. Medveda na ta način nehote vabimo v svojo neposredno bližino,« je opozoril Marenče. Kot je še dodal, če medved ne ob imel negativne izkušnje ob srečanju s človekom, tega ne bo zaznal kot nekaj, kar je narobe, tako da lahko v bližini človeka sčasoma postane neboječ.

So pa medvedi plašne živali, človeku se izogibajo, ga ne zasledujejo, ne lovijo. Če bomo ravnali na ta način, obstaja zelo majhna verjetnost, da bi se srečali z medvedom, je za Svet24TV še poudaril Miha Marenče z Zavoda za gozdove Slovenije, ki je ocenil tudi, da je populacija medveda pri nas pod nadzorom. Po uradnih podatkih pred zadnjim odstrelom ob koncu lanskega leta jih je bilo okoli 1000.