Ajdovščina

Nova članica konzorcija Feničanske kulturne poti

R.T.
26. 3. 2024, 22.10
Deli članek:

Občina Ajdovščina je postala članica Feničanske mednarodne kulturne poti Sveta Evrope, ki je ena od 48 mednarodnih poti programa Sveta Evrope. Glavna tema poti je medkulturni dialog v Sredozemlju, ki temelji na dediščini starodavnih civilizacij. Ajdovci si obetajo nove pristope pri ohranjanju in promociji kulturne in naravne dediščine.

Alenka Tratnik
Ajdovščina bo s svojo rimskodobno dediščino pomembna članica konzorcija Feničanske kulturne poti.

Gre za promocijo sredozemske kulture in krepitev vezi med sredozemskimi državami, ki si delijo isto zgodovino. Pot temelji na zgodovinskih, družbenih in kulturnih odnosih, ki so jih Feničani vzpostavili vzdolž teh pomorskih poti.

"Glavna tema je medkulturni dialog v Sredozemlju, ki temelji na dediščini starodavnih civilizacij, ki so od feničanskega obdobja do rimskega imperija prispevale k ustvarjanju sredozemske kulturne skupnosti in postavile temelje za sodobno evro-sredozemsko civilizacijo," so povedali na občini ob srečanju konzorcija Feničanske kulturne poti, ki vključuje 15 držav. Trenutno ima 108 članov, med njimi je 18 univerz in 22 muzejev. Združuje kraje s skupno preteklostjo, krepi njihovo arheološko dediščino in identiteto, člani si prizadevajo za sodelovanje v raziskavah in razvoju, izboljšanje znanja in ozaveščanje o zgodovini in dediščini, izmenjave za mlade, pospeševanje sodobnih kulturnih in umetniških praks ter krepitev kulturnega turizma in trajnostnega razvoja.

Ajdovščina z rimsko kulturno dediščino – od prve poštne postaje mansio Fluvio Frigido iz 2. st. pr. n. št. do poznorimskega vojaškega tabora Castre Ad Fluvium Frigidum in utrdbe Ad Pirum iz 3. st. n. št. kot del obrambnega sistema Claustre Alpium Iuliarum – postaja reprezentativni član konzorcija, poudarjajo v Ajdovščini. Občina si od sodelovanja v Feničanski poti obeta novih pristopov krepitve kulturne in naravne dediščine v sodelovanju z mesti, podjetji, prostovoljci in kulturnimi institucijami, ki želijo prispevati k raziskovanju odnosa med človekom in kulturno dediščino ter k novim pedagoškim in turističnim modelom za potrebe sodobne kulturne izmenjave.