Prijateljska tekma s Portugalsko

Kdo je nogometni virtuoz, ki je pred TV ekrane prikoval Slovence?

Mitja Gruber
26. 3. 2024, 20.35
Posodobljeno: 26. 3. 2024, 21.43
Deli članek:

Toliko zanimanja za nogometno tekmo, kot ga prinaša današnja prijateljska tekma med Slovenijo in Portugalsko, pri nam že dolgo ni bilo. Glavni razlog zagotovo tiči v portugalskem zvezdniku Cristianu Ronaldu, ki bo prvič brcal žogo na naših tleh.

Bobo photo agency
Cristiano Ronaldo med segrevanjem pred tekmo v Stožicah.

Portugalska izbrana vrsta na čelu z njihovim megazvezdnikom Cristianom Ronaldom je včeraj zvečer prispela v Slovenijo. Prespali so v središču mesta v hotelu Grand Plaza, kjer se je danes zbrala precejšnja množica, v pričakovanju, da vidijo svojega idola. Pred nekaj minutami so le dočakali svoj trenutek, ki pa ni trajal dolgo, saj je zvezdnik strumno in odločno odkorakal iz hotela direktno na avtobus in na tekmo v Stožice.

Kdo je Cristiano Ronaldo?

Današnja razprodana prijateljska tekma na prenovljeni zelenici v Stožicah ne bo le navadna pripravljalna tekma za Euro 2024, saj je prihod Ronalda poskrbel za (pričakovano) evforijo. Toliko zvezdnikov naenkrat že dolgo nismo videli v Sloveniji, a navkljub temu bodo vsi pravzaprav v senci Ronalda, ki je kariero začel pri portugalskem Sportingu, nadaljeval v Angliji pri Manchester Unitedu, kjer je osvojil tri angleške naslove, ligo prvakov ter tudi svojo prvo zlato žogo.

Bobo
Današnja razprodana prijateljska tekma na prenovljeni zelenici v Stožicah ne bo le navadna pripravljalna tekma za Euro 2024, saj je prihod Ronalda poskrbel za (pričakovano) evforijo.

Nadaljeval je pri kraljevemu Realu (šlo je za najdražji prestop v zgodovini nogometa), kjer je osvojil štiri naslove lige prvakov in štiri zlate žoge. V Španiji se najbolj spomnimo njegovega rivalstva z Argentincem Lionelom Messijem, ki ostaja in razdvaja športno javnost še danes, v smislu, kdo je najboljši nogometaš vseh časov, on ali Messi. Kasneje je prestopil v italijanski Juventus, imel še kratko vrnitveno epizodo pri Rdečih vragih, danes pa igra v Savdski Arabiji za denar pri klubu Al Nassr in je najbolje plačan športnik na svetu. Njegovi nogometni zaslužki v letu 2023 znašajo kar 260 milijonov evrov.

Pomembna mu je samo še Portugalska

V klubskem nogometu je Ronaldo dosegel že praktično vse, v dresu državne reprezentance pa še vedno lovi odmevne mednarodne mejnike. Naslednjo priložnost bo imel že na letošnjem Euru v Nemčiji, vse več pa je tistih, ki so prepričani, da bo kariero potegnil še do naslednjega svetovnega prvenstva, kar bo zagotovo njegova zadnja možnost, da bi postal tudi svetovni državni prvak.

Slovenija zopet brez Keka, znani obe enajsterici

Slovenija bo danes zopet izjemoma vodil Boštjan Cesar (tudi proti Malti), saj Matjaž Kek zaradi osebnih razlogov še ne bo prisoten (smrt v družini) na klopi Slovenije. Znani pa sta tudi že obe enajsterici, kjer se kar tre zvezdniških imen, ki igrajo v največjih klubih po svetu. Če jih izpostavimo samo nekaj: Danilo Pereira in Vitinha (PSG), Dalot (Manchester United), Joao Felix in Joao Cancelo (Barcelona), Pepe (Porto), med našimi pa seveda Jan Oblak (Atletico Madrid), Benjamin Šeško (Leipzig) in Andraž Šporar (Panathinaikos).

Sofascore
Začetni enajsterici

Kaj bo nogometni velemojster, ki je pri svojih 39-letih še vedno željan dokazovanja, pričaral danes v Ljubljani, pa bomo videli že čez nekaj minut, ko se bo začela tekma. Seveda pa smo vsi prepričani, da našim fantom danes motivacije ne bo manjkalo in se bodo Portugalcem prikazali v boljši luči, kot pa so se na zadnji tekmi proti Malti (2:2).