Matteottijeva ulica 2

Kakšna usoda čaka črno gradnjo v Piranu, v ozadju katere je ruski kapital?

Alenka Penjak
26. 3. 2024, 19.10
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 12.53
Deli članek:

V novo turistično sezono bo stavba v Matteottijevi ulici 2 stopila višja, kot je bila. Zaradi črne gradnje seveda, ki – primerno Istri – nastaja zaradi nespoštovanja predpisov in smernic.

Zdravko Primožič/FPA
Črno gradnjo, ki nastaja na strehi, je že pred dvema letoma gradbeni inšpekciji naznanilo redarstvo.

"Je projektant zavedel tudi ostale mnenjedajalce in odločevalce v postopku izdaje gradbenega dovoljenja na podoben način kot nas," se pred očitki, da imajo investitorji podjetja BRDS, ki je nastalo z ruskim kapitalom, njihovo soglasje, branijo v Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Pirančan, naš bralec, pozorno spremlja gradbeno dogodivščino, ki si jo je privoščilo podjetje BRDS, trgovina in posredništvo s sedežem v Luciji, lastnik četrte in pete etaže stanovanjske hiše v Matteottijevi ulici v Piranu. Da bi si izboljšali pogled na morje in očitno pridobili še eno stanovanje, so spomeniško zaščiteni hiši iz 19. stoletja dodali še eno nadstropje.

Novo nadstropje na stari hiši

"Na tej hiši v zadnjih tednih potekata prenova in nadzidava obstoječe hiše, ki jo je ob sprehodu po Piranu težko zgrešiti. Lastnik na historičen objekt dodaja še eno nadstropje, po naših podatkih brez kakršnihkoli dovoljenj!" pravi Pirančan. "Gre za velik poseg v veduto mesta, objekt je dejansko v prvi vrsti ob Cankarjevem nabrežju in novo nadstropje je vidno tako s celotnega nabrežja kot tudi s pomola in morja," nadaljuje. "Ob vsakem posegu na svoji nepremičnini moramo prebivalci Pirana pridobiti dovoljenja vseh pristojnih institucij, ki nam pogosto postavljajo stroge pogoje glede tega, kaj je dopustno in kaj ne, za tuje poslovneže pa očitno ta ista pravila ne veljajo oziroma inšpekcijske službe teh istih institucij ob predrzni nelegalni gradnji ne naredijo nič. Prav tako so očitno zaobšli tudi omejitve glede ruskega kapitala v Sloveniji."

Lažna projektna dokumentacija

Po dosegljivih informacijah je podjetje pridobilo gradbeno dovoljenje in tudi kulturnovarstveno dovoljenje s smernicami vred, vendar je navodila zaobšlo. Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer piransko enoto vodi Etbin Tavčar, so v odgovorih na naša vprašanja nanizali nekaj zanimivih dejstev. Investitor ima že od 13. aprila 2021 kulturnovarstveno mnenje v zvezi z rekonstrukcijo drugega in tretjega nadstropja ter etaže terase stavbe v Mateottijevi ulici 2, od 23. decembra 2020 pa tudi kulturnovarstvene pogoje. "Po pregledu dokumentacije in objekta predvidevamo, da je bil tedanji odgovorni konservator, ki ni več zaposlen na zavodu, s predloženo projektno dokumentacijo v prikazih obstoječega stanja zaveden.

"Obstoječe stanje ni bilo skladno s prikazi v predloženi dokumentaciji za izdajo mnenja," po naših poizvedovanjih ugotavljajo na zavodu za varstvo kulturne dediščine. "Takratni odgovorni konservator bi moral zavrniti izdajo kulturnovarstvenega mnenja, saj projektna dokumentacija ni izpolnjevala zahtev iz kulturnovarstvenih pogojev, izdanih 23. decembra 2020," dodajajo. Med pogoji je pisalo, da se višinskih gabaritov objekta ne sme spreminjati in da je treba obstoječo obliko strehe, prekrito s korci, ohraniti; postavitev drugih fiksnih elementov na terasi ni bila dovoljena, senčenje terase pa je bilo dovoljeno le s provizorijem. Zdajšnje stanje je vse prej kot takšno.

Profimedia
Ob vsakem posegu na nepremičnini morajo prebivalci Pirana pridobiti dovoljenja vseh pristojnih institucij, ki pogosto postavljajo stroge pogoje.

Ruska, poljska in slovenska naveza

"Žal je (odgovorni konservator, op. p.) pri izdaji kulturnovarstvenega mnenja spregledal bistvene zahteve iz kulturnovarstvenih pogojev, kar se danes vsekakor kaže kot nepopravljiva napaka. Iz navedenega se sprašujemo, ali je projektant zavedel tudi ostale mnenjedajalce in odločevalce v postopku izdaje gradbenega dovoljenja na podoben način?" dodajajo na zavodu.

Zavod ima tokrat opravka s podjetjem, ki je povezano tako z nekdanjim evropskim poslancem, poljskim državljanom Cezaryjem Krzysztofom Smorszczewskim, kot tudi z ruskim poslovnežem, ki se imenuje Aleksej Krukovski. Podjetje BRDS je nastalo leta 2009, ustanovil ga je Krukovski, iz njega pa leta 2020 izstopil kot direktor in dve leti pozneje tudi kot ustanovitelj, kmalu po začetku vojne v Ukrajini ter tudi predsedniški kampanji v Sloveniji. Edini družbenik v podjetju BRDS je Matjaž Cerjak, podjetje pa zastopa Vera Kvitkovskaja, ki ima na Maliji 65e nad Izolo prijavljeno še dejavnost poslovnega svetovanja. Dvostanovanjska stavba na Maliji je v lasti podjetja BRDS. V javno vodenih evidencah njihovih kontaktnih podatkov, da bi lahko pojasnili zadeve, ni najti.

Aleksej Krukovski je ruski bogataš, ustanovitelj ruske skupine Brusnika, ki se od leta 2003 ukvarja z razvojem nepremičninskih projektov in od leta 2013 vlaga tudi v Sloveniji. Cezary Krzysztof Smorszczewski je prek družbe K66 javnosti postal znan kot poslovni partner Aleša Musarja, soproga predsednice republike, saj je od njega odkupil zemljišče v ljubljanskih Mostah, namenjeno stanovanjski gradnji. Direktor K66 je zdaj Cerjak.

Medobčinsko redarstvo s prijavo gradbeni inšpekciji

Kaj bo storil zavod za varstvo kulturne dediščine? Na odgovor še čakamo. Medobčinsko redarstvo Istra je po naših informacijah o začetkih črne gradnje že leta 2022 obvestilo gradbeno inšpekcijo, ki ima edina pravico, da takoj ustavi črno gradnjo. Kaj pa o še eni črni gradnji v Piranu meni piranska občina? Na odgovore iz kabineta župana Andreja Korenike še čakamo.

Popravek

»Dne 26. 3. 2024 je bil na spletni strani https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/6602d4023f278/blizu-morja-je-zrasla-nova-crna-gradnja-v-ozadju-se-skriva-ruski-kapital objavljen prispevek z naslovom »Kakšna usoda čaka črno gradnjo v Piranu, v ozadju katere je ruski kapital?«. V prispevku je bilo navedeno, da je družba BRDS d.o.o. na Matteotijevi 2 v Piranu na hiši dogradila črno gradnjo – novo nadstropje na stavbi brez kakršnih koli dovoljenj. Prav tako je bilo v prispevku navedeno, da naj bi podjetje BRDS v postopku pred Zavodom za kulturno varstvo predložilo lažno dokumentacijo ter da naj bi zavajalo konzervatorja in druge pristojne odločevalce.

Navedene trditve niso točne.

BRDS na stavbi na Matteotijevi 2 v Piranu ni dogradila novega nadstropja, temveč je opravila rekonstrukcijska dela na že obstoječi terasi na vrhu stavbe. Za vse posege na stavbi ima vsa zahtevana dovoljenja in soglasja, vključno s soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine in gradbenim dovoljenjem, zaradi česar ni šlo za črno gradnjo. Vsa dokumentacija za pridobitev dovoljenj in soglasij je bila pripravljena skladno z regulativo in odraža dejansko stanje, zaradi česar podjetje BRDS Zavodu za varstvo kulturne dediščine ni predložilo lažne dokumentacije in zavajalo konzervatorja.

BRDS d.o.o.«