Koper

Nasilje nad ženskami ali prostitucija; preobrat tik pred sodbo Xhabaleju

Sijan Pretnar
26. 3. 2024, 18.48
Posodobljeno: 26. 3. 2024, 19.01
Deli članek:

Čeprav je bila za petek predvidena razglasitev sodbe Karanfilu Xhabaleju, državljanu Kosova, ki mu tožilstvo očita, da je bil nasilen do svojega dekleta in da jo je silil v prostitucijo, je prišlo do preobrata. Po sklepnih besedah je odvetnik obtoženega na sodišče poslal predlog, da zaslišijo še dve priči, in sodnica mu je delno ugodila.

Sijan Pretnar
Karanfil Xhabale si je nekoliko oddahnil, saj sodnica ni razglasila sodbe, temveč je ponovno odprla dokazni postopek, da bi zaslišala še eno pričo.

Koprska okrožna sodnica Nataša Tomazini Tonejc je za pretekli petek napovedala razglasitev sodbe 24-letnemu kosovskemu državljanu Karanfilu Xhabaleju, ki živi v Ljubljani. Sredi tedna je končala dokazni postopek in na vrsti so bile sklepne besede. Konec preteklega tedna pa je odvetnik Žiga Peternel, eden od zagovornikov obtoženega, po elektronski pošti na sodišče poslal nov dokazni predlog, zaslišanje še dveh prič.

Sodnica je predlogu, da zaslišijo nekdanjega partnerja zdajšnjega dekleta obtoženega in hkrati domnevne žrtve v tem primeru, ugodila ter ponovno odprla dokazni postopek. Zavrnila pa predlog za zaslišanje moškega, ki naj bi bil njena nekdanja stranka. Prvi naj bi med drugim povedal, da je bil tudi on žrtev njenih neresničnih obtožb, drugi pa naj bi potrdil, da ji je bil všeč nasilni seks.

Obtoženi zanika vse

Na zadnji obravnavi je Xhabale dopolnil svoj zagovor, v katerem je znova zanikal očitke tožilstva. To mu očita nasilništvo in zlorabo prostitucije. Do svojega 22-letnega dekleta naj bi bil večkrat nasilen, ob različnih priložnostih in v različnih krajih naj bi jo brutalno pretepel, zaradi odplačila dolga, ki naj bi ga imela do njega, pa naj bi jo silil v prostitucijo. Obtoženi trdi, da ni tako grozna oseba, kot ga je ob prijavi opisala oškodovanka, ki je sicer na obravnavi s povsem drugačno zgodbo poskrbela za preobrat.

Obtoženi je zanikal, da bi jo tepel s steklenico, "pendrekom" ... "To ne drži, to je bil del spolne intime, del spolnega odnosa ... Zakaj naslednji dan ni šla?" se je med drugim vprašal. Z nasilnim seksom naj bi le poglabljala svoj odnos, je poskušal razplet obrniti v svojo korist. Trdi, da ima njegova "partnerica" rada nasilen seks in da naj bi se s prostitucijo ukvarjala, ker ji je to všeč. Zanikal je, da bi imel kaj z njenim delom.

Arhiv Svet24
Prostitucija je del zgodbe o domnevnem nasilju.
Sodnica je prebrala še eno pismo oškodovane L. L., ki je na sojenju pričala drugače kot ob prijavi maja lani. "Obžalujem, kar sem naredila, vse sem že zanikala," je vztrajala. Xhabaleja naj bi prijavila, ker je bila jezna nanj, takrat je bila noseča, on pa se ji ni oglašal na telefon. V pismu je potrdila, kar je obtoženi dejal v zagovoru, da "obožuje grob seks". Trdi, da želi z obtoženim, ki ga obiskuje v priporu, ustvariti družino.

Tožilka predlagala štiri leta in pol zapora

Državna tožilka Tamara Pahor je v sklepnih besedah poudarila, da po njeni oceni oškodovanka lani ni dala krive ovadbe proti Xhabaleju. Če bi temu verjela, bi vložila obtožni predlog proti L. L. in umaknila obtožbo proti Xhabaleju. Tako pa vztraja pri obtožbi in verjame, da je bila L. L. žrtev.

Tožilka je sodnici predlagala, da obtoženega spozna za krivega obeh kaznivih dejanj, za nasilništvo naj mu prisodi dve leti in osem mesecev zapora, za zlorabo prostitucije dve leti, nato pa naj mu izreče štiri leta in pol enotne zaporne kazni, hkrati naj mu podaljša pripor.

Seks kot v ringu, obramba trdi, da ni dokazov za očitke

Zagovornik Bernard Zupanc pa je prepričan, da bi moralo sodišče njegovega klienta oprostiti, saj meni, da ni prav nobenega dokaza, ki bi potrjeval očitke iz obtožbe. Predlagal je, da ga takoj izpustijo na prostost. "Res je bila tepena, davljena, prebičana, pretepena s pasom, imamo pretepača ... a ni ravnal protipravno," je poudaril odvetnik.

Profimedia
Tožilstvu mu očita pretepanje, obtoženi se izgovarja na prostovoljen nasilen seks.
Oškodovanka naj bi po njegovih besedah to želela, to naj bi ji bilo všeč, to naj bi celo prodajala. Dodal je še, da sta se oba prostovoljno odločila za takšno nasilje, "kot se dva odločita za to v ringu". Prav tako po njegovem ni nobenega dokaza o tem, da bi jo obtoženi silil v prostitucijo, saj naj bi se oškodovanka prostovoljno prostituirala. Meni tudi, da ni dokazov o tem, da bi jo obtoženi poškodoval.

Ali bo zaslišanje nekdanjega partnerja oškodovanke tehtnico obrnilo v korist obtoženega, bo znano sredi maja, ko je predvideno nadaljevanje sojenja.