Orožarski posli

Izdatna finančna injekcija: V EU do leta 2026 proizvodnja dveh milijonov topniških granat letno?

S.R.
17. 3. 2024, 09.01
Posodobljeno: 17. 3. 2024, 09.01
Deli članek:

Do leta 2026 bi morala biti Evropska unija sposobna proizvesti dva milijona topniških granat na leto. Takšni so vsaj načrti. Evropska komisija je v petek za ta namen zagotovila 500 milijonov evrov sredstev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Evropska komisija je v petek naznanila izdatno finančno injekcijo v proizvodnjo topniških granat, eksploziva in raket. Ta je namenjena izdatnemu povečanju proizvodnje orožja v EU, v projektu pa sodeluje tudi Norveška, ki sicer ni članica EU. S 500 milijonov evrov težko finančno injekcijo, zagotovljeno v skladu z zakonom o podpori proizvodnji streliva (ASAP), želijo pospešiti proizvodnjo tega orožja, poroča bruseljski Politico. S sredstvi, ki jih bo prejelo 31 projetktov v 15 državah članicah EU in na Norveškem, naj bi pokrili do 45 odstotkov stroškov te proizvodnje. Velik kos te torte bo odšel v roke največjih orožarjev, kot so nemški Rheinmetall, francoska Roxel in Thales, norveški Nammo in grški Hellenic Defense Systems.

»Z obstoječimi industrijskimi zmogljivostmi smo dosegli mejo,« je po poročanju Politica dejal neimenovan uradnik EU. Dodal je, da bo to financiranje omogočilo, da se proizvodnja topniških granat že letos z 1,4 milijona poveča na 1,7 milijona granat letno. Do leta 2026 naj bi bili v EU nato sposobni proizvesti dva milijona topniških granat letno, in sicer tako kalibra 155-milimetrov, kot ga uporabljajo članice Nata in v vse večjem obsegu tudi Ukrajina, kot sovjetskega kalibra 152 milimetrov. S tem naj bi se Evropska unija v proizvodnji teh granat, ki se v vojni v Ukrajini kažejo kot eden ključnih elementov uspeha, približala Rusiji. Rusija naj bi bila trenutno sposobna izdelati tri milijone topniških granat letno, kažejo obveščevalni podatki Nata, ki jih je pridobila ameriška CNN. Gre sicer zgolj za ocene.

To še zdaleč ni edina finančna injekcija v orožarske posle v EU. Evropska komisija je petek naznanila še nekaj drugi projektov tako v okviru zakona o podpori proizvodnji streliva kot prek drugih mehanizmov.