Peti najpogosteje odkriti rak

Mednarodni meseca boja proti raku debelega črevesja in danke: Na NIJZ moške pozivajo k večji udeležbi v programu Svit

A.S./STA
1. 3. 2024, 21.00
Deli članek:

Na NIJZ so ob začetku meseca boja proti raku debelega črevesa in danke izpostavili rezultate preventivnega programa Svit, ki letos praznuje 15 let. V njem so odkrili 4100 primerov raka, 31.700 osebam pa odstranili predrakave spremembe. Želijo si več odzivnosti, predvsem pri moških, ki so bili lani za 11 odstotnih točk manj odzivni od žensk.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so ob začetku marca, ki je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, zapisali, da je sodelovanje v programu Svit zmanjšalo število novih rakov debelega črevesa in danke, ki je trenutno peti najpogosteje odkriti rak v Sloveniji, in ne več drugi, kot pred uvedbo programa.

Od začetka delovanja programa Svit v letu 2009 do konca leta 2023 je bilo v laboratoriju programa analiziranih več kot 2,3 milijona kompletov vzorcev blata, v pooblaščenih kolonoskopskih centrih pa je bilo pri udeležencih s pozitivnim presejalnim testom izvedenih več kot 136.280 kolonoskopij.

Rak, odkrit v zgodnejših fazah in preden se pojavijo simptomi, je lažje ozdravljiv. Takih je v programu Svit 60 odstotkov, kar izboljšuje in podaljšuje življenje bolnikom. Še več za ohranjanje zdravja dosežemo z odkrivanjem in odstranjevanjem predrakavih sprememb, s čimer preprečimo nastanek raka, so poudarili na NIJZ.

V program Svit je bilo lani povabljenih več kot 318.000 oseb, odzivnost na vabila pa je bila 65-odstotna. Odzivnost je po podatkih NIJZ najvišja v kranjski zdravstveni regiji, in sicer 68,8 odstotka, najnižji odstotek pa beležijo v koprski regiji, in sicer 61,9 odstotka. Odzivnost tako po letih, zaznamovanih s pandemijo covida-19, zopet raste.

Med osebami s pregledanimi vzorci blata je imelo lani 94,6 odstotka oseb negativen, 5,4 odstotka oseb pa pozitiven izvid presejalnega testa. V okviru programa je bilo opravljenih 9941 kolonoskopij v 23 pooblaščenih kolonoskopskih centrih po Sloveniji. Presejane je bilo 60,81 odstotka povabljene populacije.

"Podatki za leto 2023 so vzpodbudni, tudi velika količina vrnjenih vzorcev v prvih dveh mesecih letošnjega leta je pomemben pokazatelj pripravljenosti za sodelovanje", je zapisala vodja programa Dominika Novak Mlakar. V prihodnje si s programom prizadevajo doseči 70-odstotno odzivnost in zmanjšati razkorak med boljšim odzivom žensk in kar 11 odstotkov slabšim odzivom moških, je še poudarila.

Program Svit pri navidezno zdravih osebah v starosti od 50 do 74 let s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa in danke razvil rak ali že imajo začetno obliko raka, in te spremembe odstraniti.