Olga Belec

Na sodišče je morala eni od najožjih sodelavk ministrice Alenke Bratušek

ABE
1. 3. 2024, 19.06
Posodobljeno: 1. 3. 2024, 19.08
Deli članek:

Ta teden je pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar stopila Olga Belec, nekdanja lastnica soboškega hotela Diana in bivša državna sekretarka v uradu za Slovence v zamejstvu, ki je trenutno zaposlena v kabinetu ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.

Jure Kljajić
Olga Bele krivde ni priznala.

Proti Belčevi je bil razpisan predobravnavni narok. Ena od najožjih sodelavk infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek je obtožena, da je v obdobju med 2013 in 2018 kot lastnica in direktorica hotela Diana 43 zaposlenim ostala dolžna vsaj190 tisoč evrov denarja.

Višjo svetovalko na ministrstvu, ki prejema okoli 2000 evrov plače, je okrožna državna tožilka Jana Rogan obtožila kaznivega dejanja kršenja temeljnih pravic delavcev, saj je podjetje, še iz časov, ko ga je vodila Belčeva, 43 delavcem med drugim ostalo dolžno plačila regresa, jubilejnih nagrad in tudi drugih dohodkov v skupni vrednosti 190 tisoč evrov.

Olga Belec, ki jo na sodišču zagovarja odvetnik Luka Podjed, krivde ni priznala, državna tožilka pa na predobravnavnem naroku ni razkrila, kakšno kazen bi predlagala za obtoženo v primeru priznanja. Roganova je napovedala, da bo na sojenju za obtoženo terjala zaporno kazen, ki pa bi jo ta lahko odslužila z delom v korist družbe. Glavna obravnava za Belčevo, njej odvetnik je zahteval sojenje pred velikim senatom, se bo z zaslišanjem prič pričela 15. aprila.