Poročilo iz Luksemburga

Več kot 330 preiskav Evropskega javnega tožilstva povezanih z goljufijami z DDV

A.S./STA
1. 3. 2024, 13.03
Posodobljeno: 1. 3. 2024, 13.06
Deli članek:

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je imelo ob koncu lanskega leta odprtih 1927 preiskav domnevnih kaznivih dejanj, s katerimi naj bi se proračun EU oškodovalo za 19,2 milijarde evrov. Več kot 330 preiskav je povezanih z resnimi čezmejnimi goljufijami pri plačilu davka na dodano vrednost (DDV), so sporočili iz Luksemburga.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V 339 odprtih preiskavah goljufij z DDV je bil proračun EU po oceni EPPO oškodovan za 11,5 milijarde evrov. Kot so pojasnili, so v v tovrstne goljufije pogosto vključene prefinjene kriminalne združbe, zato jih je s povsem nacionalnega vidika skoraj nemogoče odkriti.

Tarča goljufov so postali tudi novi evropski viri financiranja. Ob koncu lanskega leta so evropski javni tožilci vodili 206 preiskav v zvezi s prvimi projekti, financiranimi iz instrumenta NextGenerationEU. S temi goljufijami naj bi goljufi evropski proračun oškodovali za več kot 1,8 milijarde evrov.

"To število se lahko zaradi pospešenega izvajanja financiranja iz instrumenta NextGenerationEU samo še poveča," so opozorili na EPPO. Lani je Evropsko javno tožilstvo začelo tudi odkrivati organizirane kriminalne združbe, vpletene v tovrstne goljufije.

"V naših preiskavah ugotavljamo, da organizirane kriminalne združbe financirajo goljufije na področju DDV z denarjem, pridobljenim z drugimi kriminalnimi dejavnostmi," je opozorila glavna tožilka Laura Kövesi.

Lani je EPPO prejel in obdelal 4187 prijav kaznivih dejanj, kar je 26 odstotkov več kot leta 2022. Ob tem so odprli 1371 preiskav, kar je 58 odstotkov več kot leto prej. Leta 2023 so evropski javni tožilci vložili 139 obtožnic, kar je za polovico več kot leta 2022.

Evropsko javno tožilstvo je v sredo sicer izvedlo 180 preiskav v 17 državah EU, vključno s Slovenijo, in aretiralo 14 ljudi zaradi suma goljufije pri plačilu DDV v višini 195 milijonov evrov. Podjetja naj bi pri prodaji več artiklov uporabljala nižji DDV in na ta račun kovala dobiček.