Volilna pravica

98-letnica iz Nove Gorice prestrašila domače, nato pa se pojavila na Sardiniji

R.T./STA
27. 2. 2024, 15.22
Posodobljeno: 27. 2. 2024, 15.34
Deli članek:

98-letna Mercede Porcu iz Nove Gorice je zaradi nedeljskih deželnih volitev na Sardiniji prepotovala več kot tisoč kilometrov, da bi v rojstnem Decimomannu pri Cagliariju oddala svoj glas. Ker pa njeni domači niso vedeli nič o njeni nameri, so njeno izginotje prijavili policiji, poroča tržaški časnik Primorski dnevnik.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vest o potovanju priletne gospe je objavil sardinski dnevnik Unione sarda, ki je poročal, da jo je na občini, kjer je prevzela volilno izkaznico, pozdravila tamkajšnja županja Monica Careddu. "Imam volilno pravico in zakaj je ne bi izkoristila. Srečna sem, da sem lahko spet obiskala rojstno vas," je ob tem dejala 98-letnica, ki se je zelo mlada poročila s Slovencem in se kasneje preselila v Novo Gorico. V domači kraj v Italiji se je vrnila po 25 letih.

Njeni domači naj ne bi nič vedeli o njeni nameri, da se udeleži volitev, zato so njeno izginotje prijavili policiji, ki je nato obvestila italijanske karabinjerje. Vendar pa iskalna akcija ni bila potrebna. Na Sardinijo je namreč priletela z letalom in se nato s taksijem odpravila v domači kraj.