Alkohol in tobak

Na terenu bo več tržnih inšpektorjev, ki bodo gledali pod prste

S.R.
27. 2. 2024, 14.38
Posodobljeno: 27. 2. 2024, 14.38
Deli članek:

Tržni inšpektorat trgovce opozarja, da bodo marca in aprila izvajali poostren nadzor prodaje tobačnih in povezanih izdelkov ter alkoholnih pijač mladoletnim osebam.

Marko Vavpotič
/

Skratka, maja in aprila bo na terenu večje število tržnih inšpektorjev, ki bodo budno spremljali trgovce. Ponudnike tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač so opozorili, naj zakonska določila dosledno spoštujejo in teh izdelkov ne prodajajo mladoletnim osebam. S tem se bodo izognili morebitnim nevšečnostim. Inšpektorji bodo v primeru ugotovljenih kršitev ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepoveduje prodajo tobačnih in povezanih izdelkov osebam mlajšim od 18 let. Prav tako Zakon o omejevanju uporabe alkohola prepoveduje prodajo alkoholnih pijač osebam mlajšim od 18 let. Oba zakona pa prodajalcem omogočata, da lahko od vsake osebe, ki kupuje tobačne ali povezane izdelke oziroma alkoholne pijače, zahtevajo, da izkaže svojo starost z javno listino. Če oseba to odkloni, ji tobačnega ali povezanega izdelka oziroma alkoholne pijače ne smejo prodati.