Dan D

Med možnimi kandidati za ministrski stolček na pravosodju tudi Meira Hot?

S.R./STA
26. 2. 2024, 06.33
Posodobljeno: 26. 2. 2024, 13.38
Deli članek:

Danes se izteka rok, do katerega mora premier Robert Golob predlagati novega ministra za pravosodje ali začasnega vodjo tega ministrstva.

Sašo Švigelj
Meira Hot

Premierja Goloba čaka težka odločitev, koga postaviti na čelo pravosodnega ministrstva. Po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, s katerim se je DZ seznanil 16. februarja, se namreč danes izteče rok, do katerega mora premier Golob bodisi v DZ poslati ime novega ministrskega kandidata oziroma kandidatke bodisi sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam ali to nalogo poveril komu od ministrov.

V teh dneh so tako v SD pospešeno iskali primernega kandidata oziroma kandidatko, pogovore je opravil tudi premier Golob. S koalicijsko partnerico so si enotni, da si na čelu ministrstva želijo verodostojnega in zaupanja vrednega kandidata. Zanimanja za ministrski stolček sicer naj ne bi bilo prav veliko, saj novega ministra oziroma ministrico čaka nemalo izzivov, od soočenja s posledicami afere ob nakupu prostorov na Litijski cesti v Ljubljani, neuresničene ustavne odločbe glede plač sodnikov do reforme pravosodja. V SD tako še naprej pretresajo imena potencialnih kandidatov, a končne odločitve še ni na mizi. 

Premier in predstavniki SD možna imena usklajujejo trenutno na sestanku. Po informacijah STA naj bi bilo na mizi več imen, med tistimi, ki jih je prispevala SD, tudi ime aktualne podpredsednice DZ Meire Hot. Pričakovati pa je, da bi kakšno od imen lahko prispeval tudi premier.

Po prvem delu sestanka sta vladno poslopje brez komentarja zapustila Matevž Frangež, ki začasno opravlja delo glavnega tajnika SD, in minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han. Se je pa Frangež nato vrnil v družbi državne sekretarke Andreje Katič, ki je v preteklosti ministrstvo za pravosodje že vodila in se prav tako omenja kot možna kandidatka. Katič je še pred sejo vlade novinarjem sicer povedala, da soglasja za ministrsko kandidaturo ni dala. A kot kaže ni izključeno, da se je to v vmesnem času spremenilo.