Protesti

"Izrael ubija, Slovenija navija"

M.G.
25. 2. 2024, 22.26
Posodobljeno: 25. 2. 2024, 22.41
Deli članek:

Na kvalifikacijski košarkaski tekmi med Slovenijo in Izraelom je bil prisoten močan protestniški naboj, saj je med gledalci bilo kar nekaj takšnih, ki so slikovito nasprotovali izraelskemu nasilju v Gazi. Policija je o tem izdala tudi izjavo po tekmi.

Bobo photo agency
Transparent protestnikov v Kopru.

Zmago domače košarkarske reprezentance, ki je bila boljša od Izraelcev z rezultatom 88:79, je malenkost zasenčilo tudi obstransko dogajanje, natačneje dogajanje med navijači. Med sicer odličnim navijaškim vzdušjem na Bonifiki v Kopru, kjer se je zbralo nekaj manj kot tri tisoč gledalcev, je na svoj račun prišlo tudi kar nekaj protestnikov oziroma članov Solidarnostega odbora za svobodno Palestino, ki so bili oboroženi s transparenti in zastavami Palestine.

Predvsem v tretji četrtini tekme so ti poskrbeli za nekaj sivih las varnostni službi v dvorani. Med najvidnejšimi protestniki je bil zagotovo znani slovenski režiser, producent, igralec in nekdanji poslanec stranke Zares Franci Kek, ki je med samo tekmo pritekel na igrišče in se nanj ulegel. Posredovati so morali varnostniki, ki so ga mirno odstranili iz igralne površine nazaj na tribuno.

Nekateri od transparentov protestnikov, ki so najbolj bodli v oči so zagotovo bili "V času tekme je Izrael v Gazi ubil vsaj 8 otrok, ki bi lahko bili košarkaši", "Bodimo tiho, ko otroci spijo, ne ko jih morijo" in ostali. Nekaj jih lahko vidite tudi med fotografijami.

Zaradi dogajanja na tekmi so na Policijski upravi Koper izdali tudi izjavo po tekmi, v kateri so povedali, da so sicer zabeležili dve kršitvi zakona o javnem zbiranju in zasebnem varovanju, da pa je tekma, ki je veljala za varnostno tvegano, minila mirno.

Kot so še povedali na policiji, so varovanje izvedli skladno z izdelanim načrtom, pri tem pa so uporabili tudi tehnična sredstva za fotografiranje, video ter avdio snemanje. Varnostni ukrepi so bili sicer zelo opazni. Nad Koprom je večkrat zakrožil policijski helikopter, okrog športne dvorane pa je bilo parkiranih več deset policijskih vozil.