Priljubljena sova

Flaco je umrl na svobodi

M.G.
25. 2. 2024, 20.08
Posodobljeno: 25. 2. 2024, 20.14
Deli članek:

V petek je poginila najbrž najpriljubljenejša ptica New Yorka, evrazijska sova po imenu Flaco.

Profimedia
Flaco je zadnje leto popolnoma srečno preživel na svobodi. Opazovalo ga je mnogo ljubiteljev ptic v Centralnem parku.

Zgodba evrazijske sove, ki so jo poimenovali Flaco se je začela že pred davnimi leti. Natančneje leta 2010, ko so ga uslužbenci živalskega vrta, še kot mladiča, prevzeli iz ptičjega parka v Južni Karolini in ga premestili v živalski vrt Central Park Zoo v New Yorku. Tam je razmeroma srečno in mirno živel vse do lanskega februarja, ko se je zgodil incident, ki je razdvojil javnost. Vandali so namreč poškodovali ogrado v kateri je živela sova, ta pa je pobegnila na prostost.

Ker je Flaco slovel, kot edina sova svoje vrste v divjini v Severni Ameriki, je obstajal strah, da ne bo uspel dolgo preživeti zunaj ujetništva, saj ni bil navajen, da bi moral kdaj sam loviti hrano. A vendarle je Flaco kaj hitro prepričal dvomljivce, da temu ni tako. Po letu in skoraj treh tednih, ki jih je preživel v divjini, je pokazal izredno sposobnost lovljenja podgan v parku in tudi njegova sposobnost letenja se je okrepila.

Živalski vrt je Flaca sicer najprej poskušal ponovno ujeti z vabo in posnetki oglašanja sove. Ti triki so resda pritegnili zanimanje Flaca, vendar jim ni nikoli nasedel, zato so kasneje ta prizadevanja opustili in se odločili, da mu bodo samo sledili po najboljših močeh. Flaco je večino svojega časa preživel na prostem v bližini Centralnega parka ter na drugih lokacijah po Manhattnu. Iz živalskega vrta Central Park Zoo so sporočili, da ga je njihovo osebje spremljalo vse dni na svobodi "in so ga bili pripravljeni rešiti, če bi pokazal kakršne koli znake težav ali stiske". Sledile pa so mu tudi gruče ljubiteljskih opazovalcev ptic tako, da je bil Flaco prava atrakcija za amaterske ornitologe.

Vendarle se vsaka, še tako srečna, zgodba enkrat konča. Flacova se je končala tragično, saj je umrl ob trčenju v stavbo na Manhattnu. Flaco je trčil v stavbo na West 89th Street in padel na tla. Ljudje so poškodovano sovo prijavili organizaciji Wild Bird Foundation (WBF), kateri so kmalu ugotovili, da se Flaco ne odziva ter so ga na kraju razglasili za mrtvega.

Predstavniki živalskega vrta Central Park so povedali, da so šli po Flacove ostanke, potem ko jih je WBF obvestil o njegovi smrti. Posmrtne ostanke so nato odpeljali v živalski vrt Bronx na obdukcijo. V izjavi živalskega vrta Central Park Zoo je navedeno, da osebje še vedno upa, da bo newyorška policijska uprava uspela aretirati tistega, ki je 2. februarja lani uničil Flacovo ogrado in omogočil sovi, da je pobegnila iz kraja, kjer je živela 13 let, saj ga neposredno krivijo za smrt Flaca. "Vandal, ki je poškodoval Flacovo ogrado, je ogrozil varnost ptice in je na koncu odgovoren za njegovo smrt," so zapisali v izjavi živalskega vrta.

Novica o smrti sove je povzročila tudi buren odziv na družbenih omrežjih, saj je več kot 1000 uporabnikov delilo objavo živalskega vrta o Flacovi smrti na omrežju X. Včeraj so se zbrali tudi prijatelji in oboževalci preminulega Flaca, da bi se mu poklonili in se še zadnjič poslovili od njega.