Operacija napačnega bolnika

Kje v postopku je prišlo do napake, še ni jasno, morda je krivo naključje

J.V./STA
16. 2. 2024, 16.10
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 21.50
Deli članek:

Medicinski center Barsos je po besedah direktorice Urše Murn zaradi primera odstranitve želodca napačnemu bolniku urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje zaprosil za nadzor. Uradu so dogodek tudi prijavili. Do dogodka je prišlo zaradi zamenjave vzorcev tkiv, zaradi česar je bil na operacijo napoten napačen bolnik.

Sa. R.
Direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila Murn, je njihov gastroenteorolog v začetku januarja s strani Onkološkega inštituta Ljubljana prejel informacijo, da pri pregledu odstranjenega tkiva njihovega bolnika niso našli rakavih celic. Zato so na onkološkem inštitutu še sami opravili dodatno analizo prvotnega vzorca biopsije, ki pa je potrdila prisotnost rakavih celic. 

Zaradi suma, da je prišlo do zamenjave vzorcev tkiv, so na Barsosu sprožili preiskavo izvedenih postopkov ter Inštitut za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani zaprosili za ponovno analizo in identifikacijo vzorcev. Prejeti rezultati so to potrdili. O tem so nemudoma obvestili oba bolnika, je poudarila Murn.

Sa. R.
Današnja tiskovna konferenca na temo operacije napačnega bolnika.

Kje v postopku je prišlo do napake, z gotovostjo še ne morejo povedati, ali pa je za napako morda po besedah Murn krivo naključje? Odgovor bo dal urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje. "Izredno mi je žal, da vam moram sporočiti, da se je zgodil neljubi dogodek, ki ga vsi iskreno obžalujemo," je sicer že uvodoma poudarila Murn.

S pacientoma so v stiku in bodo v neposrednem sodelovanju z njima poiskali tudi najustreznejše rešitve, ki jima bodo lahko vsaj malo ublažile situacijo, je napovedala direktorica.

Na ministrstvu hudo napako obžalujejo

Na ministrstvu za zdravje obžalujejo, da je prišlo do hude napake, zamenjave tkivnih vzorcev dveh bolnikov. V odzivu so zapisali, da se zavedajo resnosti situacije, ki vpliva na paciente, njihove svojce in tudi zdravstveno osebje. Vse vpletene institucije bodo pozvali k uvedbi internega strokovnega nadzora. Na ministrstvu so bili o zamenjavi histopatološkega materiala obveščeni v četrtek s strani izvajalca zdravstvene dejavnosti, ko je opozorilni nevarni dogodek prijavil po predvidenem protokolu.

Slednji sicer nalaga izvajalcem, da najkasneje v 48 urah po dogodku oziroma po odkritju anonimizirano sporočijo opozorilni nevarni dogodek na urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, v svoji organizaciji pa v roku 45 dni izvedejo analizo vzrokov in načrt ukrepanja. Poročilo o realizaciji ukrepov, predvidenih za preprečitev morebitnih podobnih odklonov, morajo v treh mesecih po dogodku poslati na omenjeni urad. Na ministrstvu so še zapisali, da protokol ne predvideva takojšnjega obveščanja javnosti. "Je pa prav, da je javnost obveščena in seznanjena z anonimiziranim poročilom po opravljeni analizi," so dodali.