Posledice afere sodna stavba

Ministrica Švarc Pipan je premierju Golobu poslala odstopno izjavo

R.T.
15. 2. 2024, 10.00
Posodobljeno: 15. 2. 2024, 13.24
Deli članek:

Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan premierju Robertu Golobu poslala pisno odstopno izjavo zaradi objektivne odgovornosti v primeru spornega nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

M24/Sašo Radej
Dominika Švarc Pipan

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je danes poslala pisno odstopno izjavo premierju Robertu Golobu, ki je obvestilo o njenem izstopu že poslal v državni zbor. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Prva izredna seja DZ bo že v petek, druga pa prihodnji teden v sredo. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Na sestanku s koalicijsko SD so se sicer minuli teden že dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam.

Ministrica in premier sta nazadnje srečala v torek popoldne. Takrat je Švarc Pipan Golobu predala poročilo z njenimi ugotovitvami o spornem nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, za katere je ministrstvo odštelo 7,7 milijona evrov. Nakup stavbe preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Švarc Pipan se v zadnjih tednih tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa. Zatrdila je, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. Ta teden ga je zamenjal Matevž Frangež. Tudi sicer je afera močno zatresla SD, iz katere je Švarc Pipan v ponedeljek izstopila. Stranka pa je v teh dneh večkrat pretresala možne scenarije za izhod iz politične krize. Po ponedeljkovih zasedanjih več organov stranke pa so v SD sprejeli odločitev, da se aprila podajo na volilni kongres. Na čelu SD vsaj do takrat ostaja aktualna predsednica Tanja Fajon.