Pravnomočno

Ker ni hotel evtanazirati Aika, mora pogojno v zapor

J.V.
15. 2. 2024, 07.55
Posodobljeno: 15. 2. 2024, 07.59
Deli članek:

Za lastnika psa in alternativno združenje, ki mu pripada, niti zdravljenje niti evtanazija nista prišli v poštev. Pa čeprav je uradni veterinar odločil, da se psička dokončno odreši muk.

Tierheim Tierseelenhoffnung
psiček Aiko

Dvanajstletni psiček Aiko, mešanec nemškega ovčarja, je bil od nesreče v zadnjem delu telesa paraliziran in je trpel hude bolečine. Revež je bil kljub temu vse leto na prostem. Ker njegov lastnik ni dovolil zdravljenja ali evtanazije, je bil zaradi mučenja živali sprva obsojen na sedem mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo treh let, a se je na obsodbo pritožil. Po pisanju Krone so primer včeraj obravnavali pred višjim deželnim sodiščem v avstrijskem Linzu, kjer je obtoženi zahteval oprostilno sodbo, saj da je bil Aiko njegov najljubši pes.

Nižja pogojna kazen, višja preizkusna doba

Za lastnika psa in alternativno združenje, ki mu pripada, niti zdravljenje niti evtanazija nista prišli v poštev, piše Krone. Pa čeprav je uradni veterinar odločil, da se psička dokončno odreši muk. Zato je bila podana prijava lastnika policiji in vložena kazenska ovadba, ki je kot rečeno rezultirala v obsodbi. Prizivno sodišče v Linzu je zavrnilo obtoženčevo zahtevo po oprostilni sodbi, so mu pa pogojno kazen s sedmih mesecev znižali na pet mesecev, preizkusno dobo pa iz treh podaljšali na pet let. Poleg tega bo moral poravnati tudi stroške kazenskega postopka.