Kansas City

Video: Streljanje med parado zmagovalcev super bowla

G.G./STA
14. 2. 2024, 21.41
Posodobljeno: 15. 2. 2024, 07.22
Deli članek:

Med parado zmagovalcev ameriškega super bowla v Kansas Cityju so danes odjeknili streli. Ubita je bil najmanj ena oseba, so sporočili gasilci. Najmanj 22 ljudi je ranjenih, od tega 8 otrok.

X
Policisti so intervenirali, ljudje so se razbežali.

Policija je potrdila tri aretacije, po internetu pa krožijo posnetki napada udeležencev proslave na strelca, ki so ga obvladali, pritisnili k tlom, mu vzeli pištolo in počakali do prihoda policistov, ki so moškega aretirali. Do streljanja je prišlo ob robu glavnega zbirališča navijačev oziroma zahodno od železniške postaje Union, kjer se je zbrala množica ob koncu parade igralcev ekipe Chiefs po ulicah Kansas Cityja. Motiv za napad še ni znan.

Župan Quinton Lucas je pohvalil policiste za hitro posredovanje in dejal, da so se pogumno podali proti kraju streljanja. Šefica policije Kansas Cityja Stacey Graves je dejala, da je zelo jezna, da se je lahko zgodilo kaj takšnega in to na dogodku, ki ga je varovalo več kot 800 policistov. Zvezna država Missouri ima sicer enega najbolj ohlapnih zakonov glede orožja v ZDA, kjer lahko do njega pride praktično vsak, ki se mu zaželi streljanja.

Župan Lucas se je pridružil raznim pobudam za omejitev dostopa do orožja v mestu, vendar pa imajo na državni ravni oblast republikanci, v ozadju pa je vrhovno sodišče ZDA, ki v sedanji sestavi sproti razveljavlja poskuse omejitve pravice do orožja na lokalnih ravneh. V Kansas Cityju s 500.000 prebivalci je bilo lani 182 umorov, večinoma s strelnim orožjem.

Kansas City Chiefs so v nedeljo v finalu lige NFL premagali ekipo iz San Francisca in tako z osvojitvijo Super Bowla ponovili lanski uspeh. Gre za zadnji primer strelskega napada na ameriških proslavah športnih dosežkov. Lani je bilo v streljanju v Denverju na proslavi zmage Denver Nuggets v finalu košarkarske lige NBA ranjenih več ljudi, pokalo pa je tudi na paradi v Teksasu, kjer je ekipa Texas Rangers proslavljala zmago v ameriškim ligi baseballa.

Na proslavi v Kansas Cityju je bil tudi republikanski guverner Missourija Mike Parson, ki je prav tako pobegnil pred streljanjem in kasneje sporočil, da je nepoškodovan ter to pripisal profesionalizmu varnostnih uradnikov. Z incidentom so seznanili predsednika Joeja Bidna v Washingtonu, ki je obljubil vso potrebno zvezno pomoč. Biden že več let zaman poziva kongres naj sprejme strožjo zakonodajo glede orožja.