Sporna zaposlitev

Nepravilnosti očitne, na občini Kranj inšpektorici še vedno nasprotujejo

Žiga Kariž
13. 2. 2024, 18.40
Posodobljeno: 13. 2. 2024, 18.40
Deli članek:

Mestni občini Kranj se čas za izvedbo predlogov inšpektorice izteka, zaradi zaposlitve Saša Govekarja naj bi se na drugih občinah pojavljalo nelagodje.

TV Slovenija
Sašo Govekar

V začetku tega meseca smo v našem mediju pisali Sašu Govekarju, vodji Skupne občinske uprave občin Gorenjske. Gre za organ, ki za sedem gorenjskih občin, poleg Mestne občine Kranj so to še Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur in Tržič, opravlja naloge občinskega inšpekcijskega nadzorstva, občinskega redarstva, notranje revizije, varstva okolja in urejanja prostora. Kot smo pisali, je inšpekcijski nadzor, ki ga je tik pred novim letom opravila inšpektorica Simona Izlakar, pokazal, da Govekar ne izpolnjuje pogojev za delovno mesto inšpektor svetnik – direktor skupne občinske uprave, ki je sistematizirano tako, da se naloge na tem delovnem mestu lahko opravljajo v nazivu inšpektor višji svetnik. Gospod Govekar bi za opravljanje te službe moral imeti univerzitetno ali najmanj visoko strokovno izobrazba s specializacijo oziroma magisterijem, žal pa ima priznan zgolj naziv poslovni sekretar.

Odziv občine

Na naše pisanje so se nemudoma odzvali z mestne občine. Vodja kabineta župana Katja Štruc nam je poslala zahtevo za objavo popravka, v kateri je zapisala, da ne drži, da gospod Govekar za svoje delovno mesto nima primerne izobrazbe. »Naj pojasnimo. Župan Mestne občine Kranj je namreč Saša Govekarja pooblastil za vodenje, usklajevanje in organiziranje Skupne občinske uprave občin Gorenjske. Ni pa Sašo Govekar direktor tega organa s polnimi pooblastili, ker za zasedbo delovnega mesta direktorja ne izpolnjuje pogojev glede izobrazbe. Župan za vodenje tega organa lahko začasno pooblasti uslužbenca in pri tem izpolnjevanje vseh pogojev za delovno mesto ni nujno. Slednje je ugotovil tudi nadzor, ki ga je na Mestni občini Kranj opravila inšpektorica,« se glasi pojasnilo z občine Kranj. Torej na občini trdijo, da gospod Govekar deluje zgolj začasno po pooblastilu župana Matjaža Rakovca in zato zanj določbe o predpisani izobrazbi ter drugi pogoji ne veljajo.

Sa.R.
Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj.

Začasno

Na občini se pri svoji utemeljitvi sklicujejo na mnenje ministrstva za javno upravo iz leta 2015, kjer je zapisano, da lahko župan za nadomeščanje pri usklajevanju in organiziranju dela pooblasti uslužbenca, ki ne izpolnjuje vseh pogojev za delovno mesto. A isto ministrstvo je bilo že leta 2010 zelo jasno v tolmačenju, da nadomeščanje traja le do zasedbe delovnega mesta. Gospod Govekar je začasno na delovnem mestu vodje medobčinske inšpekcije že leto dni. V članku smo zapisali tudi, da je inšpektorica občini odredila, da mora izvesti razpis za delovno mesto, ki ga zaseda Govekar. A na občini to zanikajo. V zahtevi za popravek so zapisali: »Inšpektorica ni odredila, da mora občina v 60 dneh izpeljati razpis za direktorja Skupne občinske uprave občin Gorenjske. Inšpekcija je odredila, da župan v 60 dneh poroča o izvedenih ukrepih, glede imenovanja direktorja Skupne občinske uprave občin Gorenjske pa inšpektorica priporoča, da se čim prej izvede potrebne postopke za zasedbo delovnega mesta. Ti postopki zdaj tudi potekajo.«

Inšpektorica drugače

Zakaj na občini navodila inšpektorice jemljejo zgolj kot priporočila, ni jasno, saj je v končni verziji zapisnika inšpekcijskega nadzora jasno zapisano: »Ker so predlogi zavezujoči, inšpektorica nalaga županu, da izvede razpis za delovno mesto inšpektor svetnik - direktor skupne občinske uprave.« Čeprav je v zahtevi za popravek zapisano, da »postopki za zasedbo delovnega mesta potekajo«, smo na spletni strani občine zaman iskali objavo razpisa. Ob tem se 60-dnevni rok, ki ga je občini dala inšpektorica, naglo izteka, ostalo je le še dobrih deset dni.

Vse večje težave

Anonimni vir, ki nas je prvi opozoril na sporno zaposlitev gospoda Govekarja, je opozoril še na eno napako v postopku imenovanja. Ker je vodja skupne občinske uprave imenovan po pooblastilu župana, mu ni bilo treba pridobiti soglasja vseh ostalih občin, kjer deluje. Da ostalim županom dogajanje z gospodom Govekarjem ni všeč, priča odgovor župana Cerkelj na Gorenjskem Franca Čebulja, ki so ga novinarji spletnega portala trma.si spraševali o izstopu Cerkelj iz skupne uprave: »Ni skrivnost, da smo na zadnjem sestanku županov teh občin slišali marsikaj tudi o stanju v MUK in veliko je izvedela tudi javnost. Vse to so lahko razlogi za odločitev, a treba je spoštovati proceduro in seveda odločitev občinskega sveta in podobno. Naj samo dodam, da stanje ni (bilo) dobro in zato so vse odločitve odprte.«