Zakasnitev

Bo stavka delavcev ogrozila časovnico projekta drugi tir?

Sonja Ribolica
12. 2. 2024, 21.15
Deli članek:

»Ne, nisem presenečen. Stavka je bila samo vprašanje časa,« pravi Goran Lukić iz društva Delavska svetovalnica. Delavci štirih turških izvajalcev del na drugem tiru so napovedali, da bodo 15. februarja začeli stavkati.

Primorske novice
Društvo Delavska svetovalnica je v minulih mesecih večkrat opozorilo na kršitve pravic delavcev turških izvajalcev del pri gradnji drugega tira.

Izvršni odbori sindikatov v Sloveniji registriranih družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan so v začetku minulega tedna sprejeli stavkovne zahteve. Zahtevajo 30-odstotni dvig osnovnih plač od 1. februarja, poplačilo vseh opravljenih nadur od začetka dela na projektu drugi tir in izplačilo dodatka za prevoz na oddaljena gradbišča. "Dvig osnovnih plač za 30 odstotkov se mogoče zdi veliko, toda treba je vedeti, da je inflacija od leta 2021 do 2023 znašala skoraj 20 odstotkov, osnovne plače pa so še vedno take kot ob začetku del. Vmes pa se je povečala tudi produktivnost," pravi Oskar Komac iz sindikata gradbenih dejavnosti pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

V sindikatu so do začetka stavke odprti za pogajanja

Stavkovni odbori so do začetka stavke pripravljeni na pogajanja in iskanje sporazumne rešitve. O tem, koliko delavcev naj bi stavkalo in kako lahko stavka vpliva na gradnjo drugega tira, Komac pravi: "Glede na to, da bodo stavkali delavci na ključnih delovnih mestih na gradbišču, in to v vseh treh izmenah, ocenjujem, da lahko na delu gradbišč, kjer dela Yapi Merkezi s svojimi podizvajalci, dela zastanejo. Če nekdo na izkopu ne dela, potem tudi cela veriga nima kaj delati."

2TDK: Stavka ne sme vplivati na časovnico

V družbi 2TDK pravijo, da napoved stavke jemljejo skrajno resno in z vso skrbnostjo. Prav zato so že takoj po prejemu napovedi stavke dali pobudo za sestanek z vodstvi izvajalca gradbenih del. Ta so na sestanku v sredo izpostavila, da so s turškim sindikatom že začeli iskati rešitev glede zahtev delavcev. "Na sestanku z vodstvi izvajalcev gradbenih del smo poudarili, da napoved stavke ne sme negativno vplivati na časovnico izvedbe projekta," so povedali v družbi 2TDK in izvajalce pozvali, naj aktivno iščejo za obe strani sprejemljive rešitve. "Kot naročnik od vseh udeleženih v projektu drugi tir zahtevamo spoštovanje tako slovenske delovnopravne zakonodaje kot tudi celotnega slovenskega pravnega reda," so dejali in pojasnili, da sami ne morejo urejati medsebojnih pravnih razmerij med delodajalci in delojemalci.

Arhiv Svet24
V 2TDK opozarjajo, da stavka ne sme vplivati na časovnico projekta.
Oglasil je tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan, ki podpira zahteve turških delavcev po spoštovanju slovenske zakonodaje. Poudaril je, da imajo v Sloveniji po zakonu vsi delavci enake pravice: "V praksi pa zaradi večje stopnje podrejenosti in slabše informiranosti tujih delavcev prihaja do kršitev načela enake obravnave. Zato pozdravljam pogum turških delavcev in jih podpiram pri zahtevah." Dodal je, da stavko podpira tudi zaradi številnih kršitev, ki jih je odkril inšpektorat za delo. Ta je v zadnjih dveh letih pri družbi Yapi Merkezi in podizvajalcih opravil več kot 120 inšpekcijskih nadzorov in ugotovil številne nepravilnosti. Delavcem niso bili ustrezno plačani socialni prispevki, enako velja za nadure, v praksi se ni spoštovalo predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu.

Delavska svetovalnica: Na kršitve smo dolgo opozarjali

Društvo Delavska svetovalnica je v minulih mesecih večkrat opozorilo na kršitve pravic delavcev turških izvajalcev del pri gradnji drugega tira. Opravljali naj bi veliko več nadur, kot je dovoljeno, plačanih naj ne bi imeli niti vseh socialnih prispevkov. "Na delovne razmere turških delavcev na gradbišču drugega tira opozarjamo že kar nekaj časa. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišlo do stavke. Napoved me zato ne preseneča. Mi smo v to problematiko aktivno vključeni, smo v komunikaciji z delavci. Zahteve so odposlane, podprte so s podpisi številnih delavcev. Nikakor ne gre za kaprice peščice nezadovoljnih delavcev," pravi Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

Ponting
V družbi 2TDK, ki skrbi za izvedbo projekta drugi tir, pravijo, da napoved stavke jemljejo skrajno resno in z vso skrbnostjo.
Dodaja, da je zanje enako, ali gre za veliki nacionalni projekt ali pa manjšega delodajalca, ko so posredi kršitve pravic delavcev. "Naročnik, torej država, ministrstvo za infrastrukturo in družba 2TDK bi se morali zamisliti. Mi smo jih že mesece in mesece opozarjali na to, kar se dogaja. Sindikat je vse do izvedbe stavke pripravljen na pogajanja; žogica je zdaj na strani delodajalcev, štirih podjetij, navsezadnje pa tudi na strani glavnega naročnika in investitorja - države. Ne pozabimo, da gre tudi za evropska sredstva." Društvo je zaradi kršitev delovne zakonodaje lani jeseni napovedalo vložitev kazenskih ovadb zoper Yapi Merkezi in njegovega podizvajalca Türkcan. Yapi Merkezi je konec prejšnjega leta prekinil pogodbo s Türkcanom.