Ivo Brkić

V hudi prometni nesreči umrl odličen dalmatinski glasbenik

D.K.
7. 2. 2024, 14.49
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 15.19
Deli članek:

V hudi prometni nesreči, ki se je pripetila na regionalni cesti na območju Tromilja, je življenje izgubil 78-letni multiinštrumentalist, profesor Ivo Brkić.

Posnetek zaslona
Ivo Brkić

Ivo Brkić je umrl v splošni bolnišnici Zadar, in sicer po prometni nesreči v avtomobilu nemških registrskih tablic. V križišču je Brkić zavijal levo in odvzel prednost osebnemu vozilu zadrskih registrskih oznak, ki ga je vozil 42-letni hrvaški državljan. Oba voznika so z reševalnim vozilom prepeljali v splošno bolnišnico, kjer je Brkić zaradi poškodb umrl, 42-letnik pa se je lažje poškodoval.

Brkić je bil rojen v Tuzli (BiH), javnosti pa je postal znan po tem, ko je leta 2020 v 74. letu starosti doktoriral na Oddelku za glasbeno umetnost Umetniške akademije Univerze v Splitu na temo "Glasbena in plesna folklora Bukovice in Ravnih Kotarjev z navezo na obrobno območje", piše Slobodna Dalmacija.

Kot navajajo, ni nihče pred njim tako temeljito, podrobno in sistematično obdelal ljudske dediščine območja od Karlobaga do Krke in iz pozabe iztrgal na stotine in tisoče neverjetnih folklornih, etnografskih in etnomuzikoloških elementov. Izginotju je iztrgal ljudi, ljudsko kulturo, ki danes oblikuje kulturno identiteto teh ljudi in tistega prostora.