Pogovor med premierjem in ministrico

V občinskih organizacijah SD opozarjajo, da je vodstvo stranke v Ljubljani v nekakšnem "mehurčku"

G.G./STA
5. 2. 2024, 15.12
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 20.14
Deli članek:

Afera sodna stavba na Litijski čaka na pogovor med ministrico Dominiko Švarc Pipan in premierjem Robertom Golobom. V občinskih organizacijah SD terjajo pojasnila.

Sa.R.
Predsednica SD in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, minister za gospodarstvo Matjaž Han in generalni sekretar SD Klemen Žibert (desno).

Trenutno vsi čakajo na potezo, ki jo bo po pogovoru potegnil premier Golob. Z ministrico Švarc Pipan, ki so ji v stranki SD odrekli podporo, se bosta pogovorila danes popoldne ali zvečer. Ministrica je v preteklih dneh večkrat poudarila, da sicer sprejema objektivno odgovornost za nepravilnosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Več sogovornikov iz občinskih organizacij SD je za STA danes izpostavilo, da jih dogajanje v stranki žalosti, ob tem pa so milo rečeno slabe volje. Menijo sicer, da bi pravosodna ministrica morala posel nakupa stavbe preveriti preden podpiše pogodbo, ne da to, kaj se je dogajalo, preverja zdaj. Strinjajo se, da sta za preiskavo dogajanja pristojna policija in Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ob tem jih je presenetilo dogajanje okrog generalnega sekretarja stranke, predvsem medijsko poročanje glede nepremičnin v lasti njegove družine. Necenzurirano danes poroča, da sta Žibertova starša, sicer samostojna podjetnika, v zadnjih letih postala lastnika več (tudi luksuznih) nepremičnin. Nekatere so bile kupljene z ugodnimi posojili, pri drugih financiranje ni znano. Občinske organizacije SD torej pričakujejo, da bo Žibert na torkovem večernem sestanku poleg okoliščin glede domnevnega vpletanja v posel nakupa stavbe na Litijski, pojasnil tudi te okoliščine. Žibert naj bi sicer očitke v prihodnjih dneh pojasnil tudi javno, so napovedali v stranki.

Mnogi sogovorniki s terena sicer opozarjajo, da je vodstvo stranke v Ljubljani v nekakšnem "mehurčku". V občinskih organizacijah ljudje delujejo prostovoljno, če nekdo dela v nasprotju z vrednotami socialne demokracije, pa mora za to prevzeti odgovornost, je bilo slišati skozi pogovore z STA. Ob tem opozarjajo, da je za dogajanje v stranki poleg generalnega sekretarja objektivno odgovorna tudi predsednica SD Tanja Fajon. Nekdo od njiju bi za dogajanje moral prevzeti odgovornost, menijo nekateri sogovorniki. V vsakem primeru občinske organizacije potrebujejo več informacij in upajo, da jih bodo na torkovem sestanku dobili. Tudi razjasnitve okoliščin glede nakupa stavbe na Litijski si želijo čim prej, saj je marsikaj vezano na to, je še slišati s terena.

Golob odpovedal sestanek z vrhom Socialnih demokratov

Po informacijah STA-ja je bil za ponedeljek pozno popoldan načrtovan tudi sestanek ožjega vodstva SD s predsednikom vlade, ki je na srečanje povabil Tanjo Fajon in vodjo poslanske skupine Janija Prednika. Vabilo na srečanje je dobil tudi generalni sekretar Žibert, izmed ministrov pa le gospodarski minister Matjaž Han. Zaradi zadržanosti nekaterih od vabljenih pa je bilo dogovorjeno, da se sestanka ob Žibertu udeležijo še podpredsednica stranke in poslanka Meira Hot ter predsednik konference SD-ja Matevž Frangež, a so sestanek nato v kabinetu predsednika vlade odpovedali, je poročal spletni portal MMC RTV Slovenija.