Seznam pustovanj po državi

Foto: Čas je za pustne norčije, predsednica DZ sprejela tradicionalne pustne like z območja Ptuja

D.K./STA
5. 2. 2024, 14.50
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 14.59
Deli članek:

Ta in začetek prihodnjega tedna bosta po vsej Sloveniji minila v znamenju pustnih norčij, saj bodo potekale številne bolj ali manj tradicionalne pustne prireditve in povorke. Vrhunec pustovanja bodo vsakoletne nedeljske povorke na Ptuju, v Cerknici in Cerknem. Pustno dogajanje v prestolnici pa bo v soboto zaznamoval Zmajev karneval.

Primož Lavre
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela tradicionalne pustne like in maske s Ptujskega, na čelu s kurenti;

Na Ptuju se je letošnje že 64. Kurentovanje s predajo oblasti karnevalskemu princu začelo že v petek s tradicionalnim polnočnim kurentovim skokom, ko si kurenti prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in začnejo z odganjanjem zime. V nedeljo bo mednarodna karnevalska povorka, ko bo ptujske ulice in trge preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času.

Drugi ponedeljek je namenjen dopoldanski povorki otrok iz vrtcev, Kurentovanje pa se bo zaključilo s pokopom pusta na pustni torek in vrnitvijo oblasti županji.

Državni zbor obiskali tradicionalni pustni liki z območja Ptuja

Državni zbor so tudi letos obiskali tradicionalni pustni liki z območja Ptuja s kurenti na čelu. Pred vhodom v zgradbo DZ jih je danes sprejela predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Izrazila je veselje, da tudi z vključitvijo mladih generacij ohranjajo kurentovanje, ki je eno najbolj zanimivih karnevalov na svetu, je DZ objavil na spletni strani.

Primož Lavre
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela tradicionalne pustne like in maske s Ptujskega, na čelu s kurenti;

Klakočar Zupančič je kurente označila kot izjemno ljudsko izročilo, kurentovanje pa po njenih besedah prispeva k večji prepoznavnosti Slovenije in predstavlja kulturno raznolikost. Kot je dejala, je Ptuj prežet z zgodovino. "Ponosni smo na vas, ki to tradicijo ohranjate za vse nas in za naslednje rodove," je poudarila.

Primož Lavre
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela tradicionalne pustne like in maske s Ptujskega, na čelu s kurenti;

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in direktorica Javnega zavoda Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec sta ji ob tej priložnosti izročili poslanico z vabilom na 64. Kurentovanje in spremljajoče prireditve, ki med 3. in 13. februarjem potekajo na Ptuju. Organizatorji obiska pa so zapisali, da je županja gostiteljici hkrati podarila miniaturo kape kurenta.

Primož Lavre
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela tradicionalne pustne like in maske s Ptujskega, na čelu s kurenti;

Med pustnimi liki, ki so prišli pred DZ, so bili kurenti, 19. princ karnevala Marko Šamperl, ptujski mestni sodnik Francesco Guffante, baba deda nosi, gospodinja, pobirač, pokača in konji, spremljala pa sta jih dva harmonikarja.

Primož Lavre
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela tradicionalne pustne like in maske s Ptujskega, na čelu s kurenti;

V Ljubljani tradicionalni Zmajev karneval

Ljubljanski zmaj se bržkone nikoli ne pokaže v vsej svoji mogočnosti tako, kot se za pusta. Tako bo tudi letos na pustno soboto, ko bo po starem mestnem jedru povedel povorko maškar na tradicionalnem Zmajevem karnevalu. Začel se bo ob 11. uri na Novem trgu in krenil čez Čevljarski most, mimo Mestne hiše, čez Tromostovje in Prešernov trg ter po Wolfovi ulici do Kongresnega trga.

V ospredju karnevala bo poleg zmaja več kot deset skupin iz ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol, ki se bodo odele v kostume pravljičnih junakov. Zimo jim bodo pomagali odganjati etnološke skupine, bobnarji in pihalni orkester. Po koncu se bo pustno dogajanje ustavilo na Kongresnem trgu, kjer bodo nagradili najboljše maske. Zatem pa se bo eden osrednjih ljubljanskih trgov spremenil v plesišče s pestro glasbo.

Na Igu bo isti dan od 14. ure potekal že 24. tradicionalni Podkrimski pustni karneval, na katerem zadnja leta sodeluje okoli tisoč domačih in gostujočih mask, pustovanje pa kot vsako leto v nedeljo malo po 14. uri pripravljajo na Viru pri Domžalah s predstavitvijo številnih mask.

V Domžalah v Češminovem parku bo v soboto otroško pustno rajanje z začetkom ob 13. uri, uro kasneje pa se bo iz parka odpravila povorka v spremstvu kurentov, godbe in mažoretk - do Športnega parka na Viru, kjer se bo rajanje nadaljevalo, ob 20. uri pa bo veliki pustni koncert skupine Mi2.

V soboto bo pustna povorka tudi v Lukovici. Krenila bo s Stare ceste, pot pa bo sklenila pri dvorani v Šentvidu. Po njej bo pustno rajanje, nagradili bodo najboljše maske, ljubitelji pustnega sladkanja pa se bodo razveselili tekmovanja za Naj krof.

Pust v Cerknici v znamenju Butalske čebele, v Cerknem Pusta, v Ilirski Bistrici škoromatov

Tradicionalni pustni karneval v Cerknici bo tokrat v znamenju kranjske sivke. Pustni teden se bo začel v torek z odprtjem pustne razstave v galeriji Krpan. Dva dni pozneje, na debeli četrtek, bodo oblast prevzeli Butalci z žaganjem babe v šotoru pri Osnovni šoli Cerknica. Župan jim bo predal ključe mesta, pustni teden s številnimi dogodki pa bo trajal vse do pepelnične srede.

Vrhunec dogajanja bo nedeljski pustni karneval Čebelji zlet, ki se vselej začne "točno okoli 12.32 ure". Tam bodo vse znamenite cerkniške maske od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerkota iz Cerkniškega jezera, po novem tudi Butalska čebela z rojem drugih čebel.

Osrednje dogajanje na Cerkljanskem bo v nedeljo s pustno sodnijo na tradicionalni Laufariji v Cerknem, kjer bo prireditev potekala že 68. doslej. Glavni lik v laufarski družini je Pust, ki spada v skupino arhaičnih mask. Ker simbolizira zimo, ga je po verovanju naših prednikov treba usmrtiti, zato se bodo tamkajšnje pustne prireditve znova zaključile na pustni torek z obsodbo in usmrtitvijo Pusta.

V Ilirski Bistrici bo predaja oblasti Pustu v četrtek na prireditvenem šotoru parka Nade Žagar. V soboto popoldne bo otroško rajanje, zvečer ples v maskah. Znamenita pustna povorka Pust je pršu z najbolj divjimi škoromati se bo po ulicah Ilirske Bistrice spustila v nedeljo ob 14. uri. Škoromati so namreč najstarejši še živ pustni običaj v tem delu Evrope in izjemna kulturna dediščina v svetovnem merilu. Maske se delijo na dobre in slabe, s Kleščarjem, čuvajem noči na čelu.

Pustno tudi drugod po državi

Večje zabave in rajanja bodo na pustno soboto ali nedeljo še v drugih krajih v osrednji Sloveniji, med njimi na Dobrovi, v Grosupljem, Medvodah, Šmartnem pri Litiji, Velikih Laščah in na Vrhniki.

Zabavna pustovanja vsako leto pripravijo tudi na Bledu, Jesenicah, v Kotljah, Kostanjevici, Mariboru in na Obali.