Malce višji in krepko debelejši

Avstrijski nabornik se je razlezel v širino

R.T.
5. 2. 2024, 14.47
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 14.57
Deli članek:

Avstrijska vojska je postregla z ne najbolj zavidljivimi podatki o fizičnem stanju 18-letnikov v Avstriji.

Profimedia
Enako pohrustajo, manj se gibljejo in rezultat je more biti presenetljiv.

Avstrija, ki ni članica Nata, ima uzakonjeno obvezno služenje šestmesečnega vojaškega roka za vse moške v državi. Približno polovica se jih odzove, drugi pa opravijo civilno služenje v raznih javnih zdravstvenih ali socialnih ustanovah.

Danes je predstavik za stike z javnostmi avstrijske vojske Michael Bauer predstavil zanimive podatke o nabornikih. Če so bili leta 1990 18-letniki visoki 177,1 centimetra, je danes (podatki so za leto 2022 in se verjetno v enem letu niso bistveno spremenili) njihova povprečna višini pri teh letih 178,5 centimetra. Torej so se potegnili za skoraj centimeter in pol. Bistveno bolj zabaven je podatek o teži teh mladeničev. Leta 1990 je povprečni poba, ki je prijel za orožje (ali pa je pometal v socialnih ustanovah in lupil (ter jedel) krompir) tehtal 70,7 kilograma, danes pa kar 77,1 kilograma. Tipski nabornik se je zredil za 6,4 kilograma!

Podatki so v skladu s splošnim trendom gibanja teže pri mladostnikih in odraslih. Kar 3,7 milijona prebivalcev Avstrije (več kot ena tretjina vseh prebivalcev), ki so starejši od 15 let, ima prekomerno težo, 17 odstotkov pa je označenih kot debelih. Težava je zaznana že pri osmih letih. Eden od treh fantov in ena od štirih deklic ima prekomerno težo. Podobne trende so zaznali v večini evropskih držav.

Avstrijska ministrica za obrambo Klaudia Tanner je pred nekaj tedni potarnala, da je prekomerna teža glavni razlog nezmožnosti služenja vojaškega roka, svoje delež pa prinesejo tudi psihološke težave.