Intervju

Asta Vrečko: Status samozaposlenega v kulturi ni socialni korektiv

A.S./STA
2. 2. 2024, 11.32
Posodobljeno: 2. 2. 2024, 11.33
Deli članek:

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v intervjuju za Primorske novice ob bližajočem se kulturnem prazniku spregovorila o samozaposlenih v kulturi, medijskem zakonu in EPK Nova Gorica - Gorica 2025. Kot je poudarila, se posvečajo statusu samozaposlenega v kulturi, kar pa že po definiciji in vsebini ni socialni korektiv.

Marko Vavpotič
Asta Vrečko

Tisti, ki imajo status samozaposlenega v kulturi, status pridobijo na podlagi svojega dela in referenc. Gre za vrhunske ustvarjalce in ustvarjalke, kulturne delavce in delavke, ki s svojim delom bistveno prispevajo k razvoju družbe kot celote, pravi ministrica.

Z reformo področja samozaposlenih želijo spremeniti razumevanje samozaposlenih v kulturi tudi v širši družbi, da se delavcem in delavkam na področju kulture ne bo več treba toliko ukvarjati z legitimacijo svojega obstoja v javnosti. Pravice teh delavcev izhajajo iz uredbe o samozaposlenih v kulturi, ki jo trenutno prenavljajo. Uvedli bodo tudi karierno dinamiko, osmisliti pa je treba tudi dohodkovni cenzus.

Kasneje bodo naslovili še vprašanje drsnega cenzusa, prenavljajo pa tudi krovno zakonodajo v kulturi in se posvečajo kolektivnim pogodbam za samozaposlene, ki bodo pri delu z javnimi zavodi določile minimalne postavke, je povedala Vrečko.

Glede predloga zakona o medijih, ki je bil do konca januarja v javni obravnavi, je pojasnila, da so predlog dali v javno obravnavo za skoraj dva meseca predvsem zato, da slišijo vse odzive javnosti in jih potem upoštevajo pri oblikovanju končnega predloga. "Naš predlog zakona prvič bistveno razširja možne spodbude medijem, ki po novem ne bodo več omejene samo na sofinanciranje medijskih vsebin kot v veljavni zakonodaji. Na ta način dajemo pravno podlago za pripravo sodobnih shem državnih pomoči medijem kot panogi, kakršne poznajo številne države EU, a do sedaj v Sloveniji takšne pravne podlage nismo imeli," je prepričana Vrečko.

Predlagali pa so tudi povečanje sredstev za vsebine, torej spodbujanje medijske raznolikosti oziroma pluralnosti. Vendar po besedah ministrice ta denar ni namenjen reševanju medijske panoge kot take, ampak ga je treba ciljno usmeriti v medijske projekte, ki zaradi kakovosti, zahtevnosti, tematik ali inovativnih pristopov prispevajo k večji raznolikosti medijske ponudbe.

O Evropski prestolnici kulture (EPK), ki bo prihodnje leto v Novi Gorici in Gorici, je povedala, da je projekt zamišljen tako, da ima pozitivne dolgoročne učinke za mesto, regijo in državo. Kot eno najboljših izvedb EPK, ki je oživila mesto, je navedla Gradec in institucijo Kulturhaus, ki je že 20 let med najbolj ključnimi v mestu in celotni Avstriji. "EPK v Novi Gorici ima potencial za točno take primere," je prepričana ministrica.