Slovenija

Ljubljanskim zapornikom predavali o iskanju zaposlitve in smislu življenja

J.V.
2. 2. 2024, 10.50
Posodobljeno: 2. 2. 2024, 10.53
Deli članek:

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana so v januarju organizirali dva dogodka, ki sta bila usmerjena v iskanje zaposlitve po prestani kazni, dogodkov pa so se udeležili tudi tisti, ki na izrek še čakajo, torej priporniki.

URSIKS
Predavanje o razmerah na trgu dela.

Sredi meseca so zavod obiskale predstavnice Urada za delo območne enote Zavoda za zaposlovanje Ljubljana, in sicer direktorica območne službe Barbara Vrtačnik s sodelavkami, ki so zaprtim osebam predstavile razmere na trgu dela in postopek iskanja zaposlitve že v času prestajanja kazni zapora. Poučile so jih kako napisati prošnjo za delo ter kako se predstaviti na razgovoru z delodajalcem in predstavile morebitne ovire. Slušatelji so prejeli promocijske zloženke in povtetke predavanj. Z direktorico območne službe so se v ljubljanskih zaporih dogovorili tudi za mesečno posredovanje podatkov o aktualnih razmerah na trgu dela, sporočajo iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS).

URSIKS
Gorec je zaprtim predstavil možnosti koristnih aktivnosti v času prestajanja zapora, kot so branje knjig in priročnikov ter s tem večanje lastne vrednosti.

Konec meseca pa je zavod obiskal podjetnik, oblikovalec digitalnih vsebin, vloger in popotnik Tomaž Gorec, ki je zaprtim predstavil možnosti koristnih aktivnosti v času prestajanja kazni, kot so branje knjig in priročnikov ter s tem večanje lastne vrednosti. Kot je poudaril, si s pridobljenim znanjem lahko po prestani kazni z inovativnimi pristopi tudi preko družbenih omrežij na pošten način povečajo možnosti zaslužka. Predstavil je svoje izkušnje in delo ter jih motiviral, da lahko svoje življenjske zgodbe tudi napišejo in nenazadnje izdajo knjigo. Gorec je zaprtim podaril nekaj svojih knjig, nekaj jih bo doniral tudi zavodski knjižnici. V pogovoru se je dotaknil teme smisla življenja, opisal svojo izkušnjo in jo pri tem ponazoril z utrinki s svojih potovanj.