Kaj pa Golob?

V stranki SD so odločili! Ministrico Dominiko Švarc Pipan pozivajo k odstopu

G.G.
29. 1. 2024, 19.19
Posodobljeno: 29. 1. 2024, 21.41
Deli članek:

V stranki SD odločajo o usodi ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, ki jo bremeni sporen nakup degradirane stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Robert Balen
Dominika Švarc Pipan in Tanja Fajon

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) že nekaj dni preverja informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče in višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Ministrstvo za pravosodje namreč ni naročilo svoje preverbe cene in naj bi stavbo preplačalo. Za 7,7 milijona evrov jo je kupilo od podjetnika Sebastjan Vežnaverja, ki je za nakup stavbe leta 2019 odštel 1,7 milijona. Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Ministrica Dominika Švarc Pipan je pred dobrim tednom dejala, da da ima podporo svoje stranke in da naj bi ji stranka dala priložnost, da razišče, kaj je šlo narobe pri spornem nakupu stavbe. Predsednica stranke SD in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je nato na novinarski konferenci poudarila, da so tako stranka kot ministrica Švarc Pipan želijo, da se vse okoliščine in vsa dejstva okoli nakupa razjasnijo. Dodala je, da glede zadeve vsak dan na plano pride kaj novega in da bodo v stranki odločnejše poteze povlekli šele takrat, ko bo zadeva bolje razjasnjena. Fajon je izpostavila še, da si vsi skupaj z ministrico želijo zaščititi javni interes, nihče nima »bianco zaupanja vnaprej,« zlasti, če gre za nekoga, ki dela v »javnem interesu.« Če bodo ugotovili, da so se dogajale nepravilnosti, bodo ukrepali, je dejala zunanja ministrica. »Mislim, da je jasno, kaj sledi,« je bila le rahlo dvoumna Tanja Fajon, s čimer je najverjetneje mislila na odstop pravosodne ministrice.

Soglasno za odstop, to pričakujejo tudi od Goloba

Okoli 18. ure se je začela seja stranke SD, na kateri se odločajo o usodi ministrice. Po poročanju Televizije Slovenija je ministrica izgubila zaupanje stranke. Pozvali naj bi jo k odstopu. Imeli so prav. Ko je Tanja Fajon nekaj po 20.30 stopila pred kamere, je povedala, da so soglasno sprejeli sklep, da zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski pozivajo ministrico k odstopu. »Od vsega začetka smo si želeli več pojasnil in odgovorov,« je dejala predsednica stranke in poudarila, da danes niso odločali o krivdi, saj to niti ni v njihovi pristojnosti, temveč so odločali o objektivni odgovornosti. Organi pregona naj nemoteno opravijo svojo delo. Kar bodo ugotovili, bodo kot stranka spoštovali, je še dejala.

Pojasnila je še, da so imeli danes priložnost, da opravijo resno debato. Tako od ministrice kot nekdanjega generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča so slišali dodatna pojasnila, kaj se dogaja na ministrstvu, ter se soglasno odločili, da jo pozovejo k odstopu. Na vprašanje, kaj zdaj pričakuje od premierja Roberta Goloba, je Fajon dejala, da je to, kako se bo odločil, vprašanje zanj. »Najmanj, kar pričakujemo, pa je, da bo spoštoval odločitev predsedstva SD.«

Toda Dominika Švarc Pipan naj ne bi nameravala odstopiti, dokler ne bodo znani rezultati notranje revizije. Meni namreč, da bi lahko z njenim odstopom prekrili nepravilnosti znotraj ministrstva, jih pometli pod preprogo, odgovorni za to neracionalno porabo davkoplačevalskega denarja pa bi ostali na položajih.

Poslanska skupina SDS je sicer danes v državni zbor vložila interpelacijo o delu ministrice. Odzval se je tudi premier Golob. Več o tem: Golob o nesrečni stavbi na Litijski: "Kdo je tisti, ki je zavedel vlado" in kdo bo na koncu prišel do denarja