Samomor

Se je mlada zdravnica Kristina zlomila pod težo sovražnih komentarjev?

R.T.
29. 1. 2024, 19.00
Posodobljeno: 29. 1. 2024, 20.13
Deli članek:

Hrvaški spletni portal Index se je dotaknil občutljive teme samomora zdravnice Kristine P., ki je bila zaposlena v bolnišnici v Čakovcu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kristina je delala na urgenci v bolnišnici v Čakovcu, sicer pa je opravila specializacijo iz hematologije. Pred dnevi se je na Facebook skupini Čakovčanke in Čakovčanci (Čakovčanke i Čakovčanci v hrvaščini) sprožil plaz komentarjev, ki so bili zelo ostri do omenjene zdravnice. Na urgenci naj bi bila nekoliko bolj groba, osorna do nekega pacienta. Novinarji Indexa so videli del komentarjev, ne vseh, saj so bili kmalu po zdravničini smrti zbrisani.

Kristina P. je naredila samomor le dan po objavi teh skrajno žaljivih komentarjev in groženj v skupini, ki ima okoli 30.000 sledilcev. Hrvaška policija je potrdila, da je zdravnica storila samomor, obenem pa spomnila, da informacije o samomorih ne sporoča javnosti, ker velja, da bi to lahko prispevalo k poskusom posnemanja.

Toda pri spletnem portalu Index menijo, da je bolj verjetno, da s pisanjem o tej problematiki, z odpiranjem te težke tematike pomagajo komu, ki se znajde v podobni mračni situaciji. Molčati o pojavu sovražnega govora, spletnega nasilja, nadlegovanja, zasmehovanja, ki se dogaja skoraj vsak dan, po njihovi oceni le povečuje stigmatizacijo in nikakor ne pomaga ljudem v težavah ali njihovim družinam.

Čeprav povezave med dogodkoma (spletnimi komentarji in samomorom zdravnice ni možno neposredno povezati) je psihologinja Ljubica Uvodić Vranić za Index povedala, da je o problematiki samomora potrebno tudi javno spregovoriti, vendar na primeren način. Zgodba vedno pride v javnost, ali mediji poročajo o njej ali ne, zlasti v manjših mestih, je izpostavila psihologinja in poudarila, da je bistveno, da se ljudje v težavah obrnejo na bližnje ali na strokovnjake, se pogovorijo o svojih strahovih, saj sta umik in molk najslabši »rešitvi«.

Administrator zgoraj omenjene Facebook skupine je dejal, da mu je žal, da so se pojavili tako strupeni komentarji. »Izrazil bi globoko sožalje njeni družini in prijateljem. Počutim se grozno,« je dejal za Index.

-----

Telefoni za pomoč v stiski v Sloveniji

Zaupni telefon Samarijan
•    Telefon: 116 123
(24 ur na dan, brezplačno, anonimno)

SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja
•    Telefon: 080 11 55
(24 ur na dan, brezplačno, anonimno)

Klic v duševni stiski
•    Telefon: (01) 520 99 00  (med 19. in 7. uro)

Ženska svetovalnica – krizni center
•    Telefon: 031 233 211 (24 ur na dan)

PRISLUHNEM TI – Telefon za pomoč v stiski
•    Telefon: 031 50 60 50 (pon-pet: od 16:00 do 20:00)