Razjasniti okoliščine

Ali Tanja Fajon po aferi s preplačano sodno stavbo še podpira Dominiko Švarc Pipan?

G.G./STA
19. 1. 2024, 12.33
Posodobljeno: 19. 1. 2024, 13.06
Deli članek:

Ministrica za pravosodje Dominiko Švarc Pipan je zaradi spornega nakupa stavbe na Litijski cesti v veliki zagati. Jo vrh stranke SD še podpira?

Robert Balen
Dominika Švarc Pipan in Tanja Fajon

Dominika Švarc Pipan je še v četrtek govorila, da ima podporo stranke in da naj bi ji stranka dala priložnost, da razišče, kaj je šlo narobe pri spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. A je pozneje zaokrožila neuradna informacija, da naj bi ji poslanci, ki se z njo sicer niso srečali, na enem od sestankov podporo odrekli. Glede na to, da je opozicijska SDS napovedala interpelacijo o delu Dominike Švarc Pipan, bodo prav poslanci tisti, ki bodo ministrici izrekali javno podporo.

Predsednica stranke SD in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je na današnji novinarski konferenci glede zgodbe o spornem nakupu stavbe na Litijski poudarila, da so tako stranka kot ministrica Švarc Pipan želijo, da se vse okoliščine in vsa dejstva okoli nakupa razjasnijo. Dodala je, da glede zadeve vsak dan na plano pride kaj novega in da bodo v stranki odločnejše poteze povlekli šele takrat, ko bo zadeva bolje razjasnjena. Fajon je izpostavila še, da si vsi skupaj z ministrico želijo zaščititi javni interes, nihče nima »bianco zaupanja vnaprej,« zlasti, če gre za nekoga, ki dela v »javnem interesu.« Tako bo treba na konkretne odločitve stranke SD še počakati.

Glede govoric, da naj bi ministrici Švarc Pipan podporo odrekla poslanska skupina SD, pa je Fajonova poudarila, da so imeli danes s poslansko skupino razgovor in da si tudi njihovi poslanci tako kot vodstvo želijo izvedeti vsa dejstva. »Še enkrat, če so bile nepravilnosti, bomo odločno ukrepali,« je poudarila zunanja ministrica, ki je pojasnila še, da trenutno na pravosodnem ministrstvu poteka notranja revizija, da primer preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in da se z njim ukvarja tudi državno pravobranilstvo. To so torej organi, ki zadevo preiskujejo. Če bodo ugotovili, da so se dogajale nepravilnosti, bodo ukrepali, je dejala zunanja ministrica. »Mislim, da je jasno, kaj sledi,« je bila le rahlo dvoumna Tanja Fajon, s čimer je najverjetneje mislila na odstop pravosodne ministrice.

Primož Lavre
Razbita stekla, razdejana klimatska naprava...

Dva premeščena na ministrstvu za pravosodje

Premier Robert Golob je od ministrice v četrtek zahteval pojasnila o odgovornosti vpletenih v sporni nakup, Švarc Pipan pa je, kot je javno pojasnila, na vlado že poslala gradivo za razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča. Kot je za več medijev dejala ministrica, so bila vsa pooblastila za posel od vsega začetka prenesena na generalnega sekretarja in je ta sam sprejel, da je objektivno odgovoren, če je prišlo do kakšnih napak. Dopisna seja vlade, na kateri bi razrešitev potrjevali, sicer še ni sklicana, so za STA potrdili na vladnem uradu za komuniciranje.

Pri poslu sta sodelovala tudi vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in vodja finančne službe na pravosodnem ministrstvu Janja Garvas, ki se jima obeta premestitev na drugo delovno mesto. Na ministrstvu so že pred časom pripravili tudi novelo zakona o sodnih izvedencih, cenilcih in tolmačih, ki bi lahko bila kmalu vložena v DZ in naj bi prinašala dodatne varovalke na tem področju. Glede prve, nižje cenitve pa Švarc Pipan pripravlja naznanitev suma kaznivega dejanja oškodovanja upnikov v stečaju. Prav tako naj bi razmišljala o tem, da naroči zunanjo revizijo vseh podobnih poslov nakupov nepremičnin na ministrstvu za pravosodje tudi za nazaj. Kot je namreč poudarila v svojih izjavah, ne želi, da se z njenim morebitnim odhodom z ministrstva nepravilnosti pometejo pod preprogo.