Naj bi se opravičil

Današnji poskus prisilne privedbe Kotarja v zadevi Teš 6 neuspešen

A.S./STA
25. 1. 2024, 12.58
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 12.58
Deli članek:

Današnji poskus prisilne privedbe obtoženega v zadevi Teš 6, nekdanjega lastnika družbe Sol Intercontinental v likvidaciji Petra Kotarja, na celjsko okrožno sodišče ni bil uspešen. Policija informacij o razlogih za to ni posredovala, je povedala predsednica senata Mojca Turinek. Kotar se ni udeležil še nobene obravnave.

Šimen Zupančič
Teš 6

Po besedah Turinek je Kotarjev zagovornik Borut Černigoj sodišču v sredo poslal zdravniško opravičilo, da se Kotar ne more udeležiti današnje obravnave, vendar prepozno.

Po njenih besedah bo sodni senat zdaj odločal o tem, ali bo stroške neopravičenih izostankov z obravnav plačala Kotarjeva obramba.

Iz dopolnilnega izvedenskega mnenja, ki sta ga oktobra lani podala psihiatrična izvedenca Peter Pregelj in Bojan Zalar, izhaja, da so miselne funkcije Kotarja poslabšane, delovni spomin pa je zelo okrnjen. Izvedenca sta tudi ugotovila, da pri obtoženem procesnost v smeri demence za zdaj še ni prizadela motoričnih funkcij, je pa že zadela predel možganov, odgovoren za motoriko.

Izvedenca sta takrat znova ocenila, da je Kotar sicer načeloma sposoben spremljati zaslišanje prič ter jim ob tem zastavljati vprašanja in opozarjati na dejstva, ki bi iz teh izpovedi izhajala in so pomembna za njegovo obrambo.

Obtožnica sicer prvoobtoženemu, nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku, in soobtoženim očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali. Priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi.