V Kanadi

Pet mladih hokejistov obtoženih spolne zlorabe dekleta

A.S./STA
25. 1. 2024, 11.58
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 12.01
Deli članek:

Pet hokejistov kanadske mladinske hokejske reprezentance, ki je osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2018, se sooča z obtožbami spolne zlorabe, so poročale tiskovne agencije, med njimi britanski Reuters.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kanadski časnik Globe and Mail je v sredo poročal, da je bilo pet moških povezanih z domnevnim spolnim napadom, ki se je zgodil junija 2018, in jim je bilo ukazano, naj se predajo policiji v Londonu v Ontariu v Kanadi.

Globe and Mail v svojem poročilu ni navedel identitete hokejistov, domneva pa se, da vsaj štirje obtoženi trenutno igrajo v severnoameriški hokejski ligi NHL, peti pa je član švicarskega kluba.

Portal TSN je maja 2022 poročal, da se je ženska, identificirana le z začetnicami v sodnih dokumentih, poravnala za več milijonov dolarjev v tožbi, ki jo je vložila proti kanadski hokejski zvezi Hockey Canada in drugim obtožencem, vključno z osmimi neimenovanimi igralci. Ženska je prijavila domnevni napad v hotelski sobi junija 2018.

Zaradi neustrezne obravnave tega primera so se vodilni možje kanadskega hokeja znašli pod plazom obtožb. Celotno vodstvo Kanadske hokejske zveze na čelu s predsednikom Scottom Smithom je oktobra 2022 odstopilo zaradi prikrivanja spolnega napada več igralcev mlajše kanadske selekcije leta 2018.

Mediji v Kanadi so razkrili, da so imeli na zvezi pripravljena kar dva posebna "skrivna fonda" za poplačilo odškodnine. Zaradi afere so občutili tudi poslovne posledice, saj so se številni pokrovitelji umaknili.