Naložba

Celjska občina z gradbenim dovoljenjem za projekt Grajske poti

A.S./STA
21. 1. 2024, 13.14
Posodobljeno: 21. 1. 2024, 13.14
Deli članek:

Celjska občina je pridobila gradbeno dovoljenje za projekt Grajske poti. Gre za naložbo v turistično infrastrukturo na območju grajskega griča okoli Starega gradu Celje, s katero bodo med drugim dobili nove povezovalne poti. Naložba je ocenjena na skoraj 558.000 evrov, gospodarsko ministrstvo projekt sofinancira v višini 348.000 evrov.

FB Mestna občina Celje
Celje

Projekt, ki ga ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport sofinancira z nepovratnimi sredstvi iz načrta za okrevanje in odpornost, obsega ureditev novih povezovalnih poti ter tematskih točk in počivališč z opremo, so sporočili s celjske občine. Načrtujejo, da bo zaključen do konca leta.

Pod grajskimi stenami bodo uredili Geološko pot, po jugozahodnem pobočju bo tekla pot, ki so jo poimenovali Z igro v dolino, po grajskem jarku pa Panoramska pot. Nad plezališčem bodo postavili razgledno ploščad, prav tako bodo uredili vstopna portala ob robu parkirišča, ki bosta označevala vstop na grajske poti.

Na celjski občini napovedujejo, da bodo nove poti predstavljale povezavo med bogato zgodovino mesta od rimske Celeie, srednjeveškega Celja, industrijske dobe do današnjega sodobnega in urbanega mesta. Pričakujejo, da bodo v Celje pritegnile novo ciljno skupino obiskovalcev - aktivne raziskovalce in zahtevnejše goste, ki iščejo nova doživetja.