Znova popravili primerjalnik stroškov omrežnine

Pri podatkih za novi obračun omrežnine še veliko pomanjkljivosti

Žiga Kariž
20. 1. 2024, 06.24
Deli članek:

Pri podatkih, ki prihajajo iz števcev elektrike, je več nepravilnosti, ki jih bodo morali operaterji do uvedbe novega sistema odpraviti.

Profimedia
Slovence zanima, kako se bo spremenil račun za elektriko.

Kot smo že pisali, smo v našem uredništvu poskušali opraviti nekaj primerjav, ki bi pokazale, kako se bodo različnim tipom uporabnikov električne energije spremenili računi z novim načinom obračunavanja omrežnine. Pri tem smo bili popolnima neuspešni, saj primerjalnik zaradi nepopolnih podatkov, ki jih zbirajo elektrooperaterji, ni deloval. Na Agencijo za energijo smo se zato obrnili po pojasnila. Primerjalnik bi namreč moral delovati že od 9. oktobra, a ker do decembra obračunske tarife niso bile znane, delovanje ni bilo omogočeno. Konec leta so se na agenciji odločili še spremeniti datum uvedbe novega obračunavanja, namesto aprila je to 1. julij, kar je po pojasnilih ministrstva za okolje, podnebje in energijo delovanje primerjalnika dodatno zamaknilo.

Koliko Slovencev ima težave?

Konec leta smo tako dobili različico primerjalnika, ki je bila v večini primerov zaradi manjkajočih podatkov neuporabna. Primerjalnik je namreč zahteval, da uporabnik naloži datoteko, v kateri je vseh 35.040 15-minutnih odčitkov, kolikor bi jih morali digitalni števci elektrodistributerjem sporočiti v obdobju enega leta. Zaradi morebitni izpadov elektrike ali pa motenj v omrežju je tako popolne podatke skoraj nemogoče zagotoviti. Kot smo izvedeli, je Agencija za energijo 4. januarja skupaj z upravljavci portala MojElektro (Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska, Elektro Primorska, Elektro Maribor, Elektro Celje) analizirala problematiko nepopolnih datotek, v katerih so zbrani podatki z letnim 15-minutnim profilom odjema. Kot so nam povedali in kakor smo ugotovili že sami, merilni podatki za leto 2023 še niso v celoti validirani oziroma v njih določene vrednosti manjkajo. »Podatka o številu odjemalcev, ki jim podatki za zdaj še niso v celoti zagotovljeni, a imajo nameščene pametne števce in so jim zagotovljene 15-minutne meritve, agencija ne poseduje,« so nam povedali na agenciji. Na spletni strani Mojelektro.si sicer lahko zasledimo podatek, da je agenciji o težavah poročalo »le« pet odstotkov registriranih uporabnikov.

Črtomir Goznik
Podatki, ki jih sporočajo ure, so lahko nepopolni.

Znižali mejo

Ker se je očitno s težavami pri izračunu oziroma primerjavi srečevalo veliko uporabnikov, so se na Agenciji za energijo odločili, da bodo validacijo datoteke z odčitki 15-minutnih intervalov spremenili tako, da bo izračun možen z najmanj 90 odstotki vseh letnih meritev. Torej je zdaj namesto 35.040 odčitkov dovolj že 31.536 merilnih podatkov. Priznavajo, da s tem sicer izgubijo nekaj natančnosti izračuna, vendar so omogočili »vsaj solidno kakovost indikativnega primerjalnega izračuna učinkov reforme veliki večini odjemalcev«.

Nova različica primerjalnika

Nova verzija aplikacije je uporabnikom na voljo od 8. januarja. »Upamo, da imate na svojih merilnih mestih zagotovljenih vsaj 90 odstotkov vseh potrebnih merilnih podatkov in boste z novo verzijo aplikacije uspeli izvesti izračune,« so ustvarjalci primerjalnika zapisali na spletni strani Uro.si. Ob tem opozarjajo, da so izračuni z nepopolnimi profili odjema napačni, velikost napake pa je odvisna od obsega in strukture manjkajočih podatkov. »Če vam manjka do nekaj sto merilnih podatkov in so izpadli podatki razpršeni čez leto, je rezultat primerjalnega izračuna sprejemljiv. Problematično je, če manjka na primer več kot 10 odstotkov podatkov v mesecih visoke sezone oziroma manjkajo podatki npr. za celoten mesec v visoki sezoni,« so še zapisali v opozorilu in dodali, da priporočajo, naj vsak uporabnik datoteko odpre in preveri, kateri podatki manjkajo. Če izračun kljub vsemu ne uspe, pa predlagajo, naj se primerjava opravi kasneje, ko bodo na voljo vsi podatki. Ob tem izpostavljajo, da novi obračun preide v veljavo šele z mesecem julijem. Kot smo ugotovili, se pri nekaterih uporabnikih dogaja, da se podatki »kopičijo«. Tako ura ne javlja 15-minutnih intervalov, ampak več zaporednih intervalov združi v enega, kar seveda popolnoma popači izračun. Uporabnikom s tovrstno težavo na Agenciji za energijo predlagajo, naj podatke v datoteki popravijo ročno.

Kaj pa tisti z zelo slabimi podatki?

Če uporabniku manjka več kot 90 odstotkov podatkov, primerjave ne more opraviti. Bila bi tudi nesmiselna, saj bo zanj veljal obračun, kot da nima ure, ki bi sporočala odčitke v 15-minutnih intervalih. Sistem je zelo podoben trenutno veljavnemu, le da bo fiksni del omrežnine veliko višji, del, ki je odvisen od porabe, pa znatno nižji (glej sliko). V računu bo tako kot doslej upoštevana priključna moč, presežna moč se ne bo obračunavala. Na spletnem portalu Uro.si lahko preberemo, da bo tem odjemalcem agencija po potrebi na spletišču zagotovila pripomoček za izračun stroškov omrežnine (datoteka XLS), ker tovrstnega obračuna primerjalnik ne podpira.

Zajem zaslona
Primerjava novega načina obračunavanja s trenutno veljavnim

Izboljšanje podatkov

Kot so nam povedali na agenciji, bodo kakovost podatkov pred začetkom novega načina obračunavanja izboljšali. »Potem, ko bodo vsi 15-minutni podatki dokončno validirani s strani upravljavcev MojElektro, bodo te začasne anomalije na ravni podatkovnega vira v spletnem portalu MojElektro dokončno odpravljene. Gre za normativno predpisan postopek, ki se bo po uveljavitvi reforme izvajal na dnevni ravni,« so nam pojasnili. Trenutna pravila tako določajo, da se morebitni manjkajoči podatki nadomestijo s podatki iz istega časovnega okna (enake ure v enakem dnevu preteklega tedna, enaki dnevi v preteklem tednu). Če podatki preveč odstopajo od ostalih, se uporabijo podatki iz predpreteklega tedna. Pri nadomestnih podatkih se presežna moč ne obračuna.

Sašo Švigelj
Bojan Kumer si prizadeva, da bi bil prehod na novi sistem postopen.

Bo datum prestavljen?

Sistem je, kot kaže, še precej nedodelan in velika možnost je, da se bo njegova uvedba znova prestavila. Kot nam je v nedavnem intervjuju povedal minister Bojan Kumer, si v vladi želijo, da bi prehod potekal postopno in bi se odjemalci o njem podrobno poučili. Ob tem je sicer omenil možnost, da se datum premakne dlje v prihodnost, tudi na račun tega, »da bi utegnili kaj zamuditi«.

uro.si
Obračun za uporabnike, ki ne bodo imeli dovolj 15-minutnih odčitkov.