Jure Leben

»Če me pokliče Golob, napovedujem vrnitev v državno politiko«

Barbara Pance in Nataša Markovič
17. 1. 2024, 19.40
Posodobljeno: 17. 1. 2024, 19.47
Deli članek:

Nekdanji minister, ki je Robertu Golobu prepustil svojo stranko, se vrača na politični parket. Sprejel je službo na lokalni ravni, v občini Škofljica, kjer je zaposlen na zaupanje župana Primoža Cimermana.

Občina Škofljica
Župan občine Škofljica Primož Cimerman še računa na Lebna, a koliko časa še?

Jure Leben, ki je bil še pred nekaj tedni kandidat za ministra v vladi Roberta Goloba, je sprejel službo na Občini Škofljica. Na spletnih straneh občine je zapisano, da je zaposlen na delovnem mestu podsekretar, podsekretarsko mesto pa je uvrščeno v plačne razrede od 46 do 53. Leben se je tako zaposlil v občini, v kateri tudi živi. Preden je sprejel županovo ponudbo, je deset mesecev brezplačno deloval v občinski posvetovalni skupini. 

Župan Primož Cimerman nam je povedal, da so Lebnove politične izkušnje za občino izjemnega pomena, saj se prav na Škofljici začenjajo veliki projekti: razvojna os 3A, načrtujejo izgradnjo nove železniške postaje s parkirnimi mesti, pa podvoze pod železnico, biološke čistilne naprave, podaljšanje javnega potniškega prometa do Pijave Gorice ... Leben, kot nekdanji minister in dvakratni državni sekretar, ima po mnenju župana dovolj znanj, da bo svoji občini lahko pomagal uresničiti vse zastavljene cilje. »Jure Leben je sam ugotovil, da lahko veliko pripomore k razvoju svojega kraja oziroma lokalne skupnosti,« je komentiral zaposlitev župan Cimerman.

Primož Lavre
Vlada Marjana Šarca ob prisegi septembra 2018, katere del je bil tudi Jure Leben. Odnesla ga je maketa drugega tira.

»Napovedujem vračanje v državno politiko«

Kako dolgo bo Leben ostal na občini, je seveda vprašanje, saj nikoli ni skrival višjih ambicij. Po dveh sekretarskih mestih in ministrski funkciji ga slednja spet mika. Na vprašanje o vrnitvi v politiko na državni ravni, nam je odgovoril: »Če me pokliče Golob, napovedujem vrnitev v državno politiko.« Pred manj kot mesecem dni je bil kandidat za ministra, a se ni izšlo. Delo je poročalo, da »se predsednik vlade zanj pred nekaj tedni ni odločil prav zaradi pretežkega nahrbtnika iz preteklosti«.

Marko Vavpotič
Jure Leben je moral oditi zaradi navajanja napačne izobrazbe, sedanje kmetijske ministrice Mateje Čalušić očitno to ne gane.

Leben v preteklosti ni končal svojih mandatov. Leta 2014 je kot eden od soustanoviteljev Stranke Mira Cerarja postal državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, manj kot mesec dni kasneje pa je pod ministrico Ireno Majcen ponudil svoj odstop. Razlog je bila uporaba napačnega naziva.

Leben odstopil zaradi napačnega navajanja izobrazbe, Čalušićeve etika ne gane

Kot so takrat poročali mediji, se je »v preteklosti večkrat predstavljal kot magister znanosti, kljub temu da tega naziva ni nikoli pridobil. Po izobraževanju v tujini mu je bila namreč priznana druga stopnja visokošolskega izobraževanja, predstavljati bi se tako moral kot master of science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske,« so zapisali v Dnevniku. Leben je sicer v ZDA končal študij iz ocenjevanja in varstva okolja. Šolanje je nadaljeval na britanski univerzi Oxford Brookes, kjer je končal specialistični okoljski študij. Na britanski univerzi Hertfordshire pa je nato končal še magistrski študij filozofije. Ob podaji odstopne izjave je Leben vztrajal, da napačna uporaba ni bila namerna, da pa se zaveda svoje politične odgovornosti, zato je tudi odstopil.

Primož Lavre
Predsednik vlade Robert Golob se zanj ni odločil prav zaradi pretežkega nahrbtnika iz preteklosti. Bo ta zdaj nekaj lažji?

V nasprotju z njegovimi dejanji takrat se nova kmetijska ministrica Mateja Čalušić mirno požvižga na etične standarde, saj se je prav tako predstavljala z višjo izobrazbo, kot jo je zares pridobila. A v stranki Svoboda so jo oprali in karavana gre dalje. Tudi Lebnova kariera se je po nekaj mesecih in odstopu nadaljevala. Še enkrat je bil imenovan za državnega sekretarja, tokrat na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga je takrat vodil Peter Gašperšič

Do odstopa vlade Mira Cerarja je bil zadolžen za vodenje projekta drugi tir Divača–Koper. Po volitvah leta 2018 je v 13. vladi Marjana Šarca postal minister za okolje in prostor. Po petih mesecih je zaradi afere maketa odstopil. Leta 2020 so preiskovalci sporočili, da ni bil med osumljenimi.

Lebna je nato zaposlil Joc Pečečnik. Postal je vodja projekta Bežigrajski športni park. Zaradi nestrinjanja s Pečečnikom je podjetje zapustil in 8. maja 2021 na spletnem kongresu ustanovil Stranko zelenih dejanj (Z.DEJ), ki je bila uradno registrirana na njegovem domačem naslovu na Škofljici. Stranko je konec januarja 2022 predal Robertu Golobu, ta jo je preimenoval v Gibanje Svoboda. Prav zaradi te usluge se je dolgo ugibalo, katero funkcijo bo prevzel, vendar pa je takrat napovedal izstop iz stranke in se posvetil družini. Po dveh letih se torej vrača v politiko. Na občino je dostavil tudi potrdilo o nekaznovanosti. Vprašanje pa je, koliko časa bo na občini ostal, glede na to, da po mesecu dni že napoveduje vračanje v politiko: »Morda še pod to vlado.«