Nizke plače in zahtevno delo

Stavka: So v resnici medicinske sestre tiste, ki bi morale povzdigniti glas?

Alenka Ožbot, Nives Krebelj
17. 1. 2024, 18.50
Deli članek:

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je začel stavko do preklica ali sklenitve sporazuma. Tako kot med opozorilno stavko zdravniki in zobozdravniki delajo, kar so po zakonu dolžni, nenujne zadeve pa bodo počakale.

Tomaž Primožic/FPA
Zdravniki v koprskem zdravstvenem domu so na zboru govorili tudi o tem, kaj bi morali spremeniti v zdravstvenem sistemu za dobro zdravnikov in pacientov.

»Seveda stavka vpliva na delovanje zdravstvenega doma, to je motnja v sistemu, kar je tudi njen namen, vsi pa si srčno želimo, da se čim prej konča,« pravi Petra Kokoravec, direktorica novogoriškega zdravstvenega doma, kjer sicer ob našem obisku po številu pacientov na hodnikih ni bilo opaziti, da se je začela stavka.

Priletnega Jožeta Humarja iz Nove Gorice smo po pregledu povprašali za komentar. »Kljub stavki je v zdravstvenem domu veliko ljudi. Prav je, da zdravniki stavkajo, še posebej pa bi morale glas dvigniti medicinske sestre, ki so zelo slabo plačane,« je dejal.

Alenka Ožbot
Če ne bo prišlo do dogovora med Fidesom in vlado, bodo zdravniki dajali odpovedi, se bojijo v šempetrski bolnišnici.

Andrej iz Ljubljane, ki je v Novo Gorico ženo pripeljal na specialistični pregled, drugje po Sloveniji so bile namreč čakalne vrste daljše, je prej poklical v zdravstveni dom in vprašal, ali jo bodo kljub stavki sprejeli. »Med korono so zdravniki dobro zaslužili. Kdo kupuje najdražje stavbe v Ljubljani? Če gre za plače, bi morale stavkati predvsem medicinske sestre,« je bil oster.

V šempetrski bolnišnici še dokaj običajen dan

Tudi v šempetrski bolnišnici je bilo na videz vse kot na običajen dan. Kot je pojasnil predstavnik Fidesa za bolnišnico Jure Klanjšček, verjetno stavka še ni bila v polnem teku oziroma pacientov še niso začeli prenaročati. Pričakujejo, da se bo zaostrovala v prihodnjih dneh, seveda v okviru omejitev oziroma stavkovnih pravil.

»Delo poteka okrnjeno. Se pa bojim zaostrovanja, oziroma če dogovora med vlado in Fidesom ne bo, bo to prineslo več odpovedi v bolnišnici. V zadnjem letu je javni zdravstveni sistem, torej javne bolnišnice, zapustilo kar nekaj zdravnikov in naš cilj je, da se to prepreči. Brez zdravnikov bo namreč  težko nadaljevati dejavnost bolnišnice,« pojasnjuje direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič. Ne gre pa le za zdravnike, poudarja, temveč tudi za medicinske sestre in vse podporne službe. Bolnišnica je kompleksen sistem in vsak delavec je nepogrešljiv.

Alenka Ožbot
V novogoriškem zdravstvenem domu včeraj ni bilo opaziti, da se je začela stavka, ljudje so prihajali in odhajali.

Emica, starejša gospa iz Nove Gorice, je pohvalila bolnišnično osebje, češ da dobro skrbi za paciente, o stavki pa je povedala: »Borijo se za povišanje plač, ki niso slabe, jaz s svojo borno pokojnino pa moram biti kar tiho.« Miro iz Idrije, ki je očeta pripeljal na pregled z ultrazvokom, razmišlja podobno: »Ne vem sicer, zaradi česa vse stavkajo, a kot vemo, se vedno konča pri plačah. Zdravniki nimajo slabih, zato se mi stavka ne zdi upravičena.«

Ljudje so razumevajoči

Tudi v ajdovskem zdravstvenem domu se je stavka začela podobno. »Delo je organizirano tako, da se obravnavajo pacienti do 18. leta in nad 65 let ter vsi z nujnimi zdravstvenimi stanji, ambulante so dosegljive po telefonu v delovnem času, in po pogovoru s pacientom se odloči, ali je povabljen v ambulanto ali usmerjen v ambulanto nujne medicinske pomoči. V tem času spletna rešitev doZdravnika ni aktivna in podobno je organizirano tudi delo v zobozdravstvenih ambulantah. Za zdaj stavka poteka umirjeno, ljudje so razumevajoči in ne vidim kakšnih težav,« je poudaril direktor Egon Stopar.

V Izoli bodo odpovedali le nenujne posege

»Za zdaj nismo še ničesar odpovedali, saj kar nekaj časa ni bilo povsem jasno, ali stavka bo ali ne,« je povedal Črtomir Sevšek, predsednik stavkovnega odbora v Splošni bolnišnici Izola. Izvedli so tudi ves operativni program. »Za naprej pa bodo pacienti, katerih obravnava ni nujna in se lahko odloži, obveščeni o tem, da bodo prejeli nov termin. O tem jih bo obvestila služba za naročanje, pri čemer bodo termine prilagajali trajanju stavke,« je dodal. »Naj pomirim in povem, da bomo opravili triažo in posegov, brez katerih bi se zdravstveno stanje pacientov poslabšalo, ne bomo odpovedali,« je zagotovil.

Alenka Ožbot
Dimitrij Klančič, direktor šempetrske bolnišnice, opozarja na brez zdravnikov ne bo bolnišnice.

Zdravniki člani Fidesa imajo veliko podporo tudi med nečlani. O tem priča tudi udeležba na stavkovnem sestanku. »Na tem je bilo najmanj 70 zdravnikov, v hiši jih je zaposlenih 90, pri čemer niso bili vsi na razporedu, da bi morali priti v službo, ali pa niso mogli zapustiti svojega delovnega mesta zaradi narave dela,« je pojasnil Sevšek. »Kolikor vem, v stavki sodelujejo malodane vsi. Nisem še slišal za kolega, ki bi se stavke ne udeležil, res pa je, da nisem z vsemi govoril,« je dejal. »Koliko časa bo trajala stavka, je na vladi. Stavkamo za uveljavitev dogovorov, ki jih je vlada podpisala pred enim letom in celo več, a je bil sprejet moratorij in se rokov niso držali.«

Sicer pa glede na število avtomobilov na parkirišču pred SBI in pacientov pred ambulantami na dan našega obiska ni bilo videti, da bi zdravniki stavkali. »V ambulanto sem prišla tako, kot so me naročili, na vrsto sem prišla povsem brez zamud in brez vsakršnih težav,« je povedala Emina. Marina pa se je ob odhodu iz bolnišnice ravno pogovarjala z možem, da tako hitro še nikoli ni opravila v nobeni ambulanti. »Same pohvale,« je pohvalila zdravstveno osebje.

DREAMSTIME
Pacienti v čakalnicah drugače vidijo plače zdravnikov in so bolj na strani medicinskih sester.

Predpis zdravila je lahko nujna stvar

O podobnih izkušnjah so nam povedali pacienti v zdravstvenih domovih v Izoli in Kopru, kjer so na stavko opozarjali plakati. »Vsi zdravniki delajo na svojih deloviščih, dosegljivi smo po telefonu in osebno, ne pa prek elektronske pošte, kar piše tudi na naši spletni strani. Vendar je na primarni ravni večina dela nujnega. Težko je odkloniti pacienta, saj je tudi predpis zdravila lahko nujna stvar,« je pojasnil strokovni vodja ZD Izola Radovan Radulović.

Tudi Fidesova sindikalna zaupnica v ZD Koper Tatjana Cvetko je zagotovila, da bolniki niso bili in ne bodo prikrajšani za nujno obravnavo. Na stavko so se pripravili že prej, tako da so v nekaterih ambulantah naročili manj pacientov. »Se bodo pa v naslednjih dnevih vse bolj kazale posledice stavke, saj v ambulantah ne naročajo več,« je napovedala. Kot je dejala, stavko podpirajo praktično vsi zdravniki in zobozdravniki v ZD Koper. Glede odhoda zdravnikov iz javnega zdravstva pritrjuje Klančiču. »Zdaj je na potezi vlada, da oceni, ali je stavka potrebna ali ne,« je sklenila.

Nekdanja strokovna vodja ZD Koper in zdravnica z več kot 40-letnimi izkušnjami Ljubica Kolander Bizjak ocenjuje, da je izvirni greh v določilih kolektivne pogodbe za zdravnike in zakonu o plačah javnih uslužbencev, zaradi katerih je prišlo do razkroja vrednosti posamezne specializacije oziroma specialista: »A tudi če politika sprejme idiotske odločitve, pacient ne sme trpeti.«