Zahteva izločitev sodnikov

Dodik se je spet izognil pričetku sojenja

J.V./STA
17. 1. 2024, 18.05
Deli članek:

Sodišče BiH je danes znova preložilo začetek glavne obravnave proti predsedniku entitete BiH Republike Srbske Miloradu Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta. Začetek sojenja so odpovedali, potem ko je Dodikova obramba zahtevala izključitev osmih sodnikov, poročajo mediji v BiH.

Profimedia
Sojenje predsedniku Republike Srbske bi se moralo začeti že 22. novembra lani, a so ga že večkrat preložili zaradi različnih zahtev in razlogov.

Sodišče Bosne in Hercegovine je danes spet preložilo začetek sojenja Dodiku, potem ko je obramba predsednika Republike Srbske zahtevala izločitev sodnika sodišča BiH Mirsada Strike in še sedmih sodnikov, poroča portal sarajevskega časnika Dnevni avaz. Obramba je izločitev Strike zahtevala, ker je po njihovi oceni pristranski. Poleg Strike je zahtevala še izločitev sodnikov, ki naj bi bili odgovorni za to, da dosedanjih zahtev in pritožb Dodika niso obravnavali na "pravilen način". Po prepričanju obrambe je sojenje Dodiku poskus njegove eliminiranja iz političnega življenja, kar da dokazuje tudi predlog Strike za ločitev postopka proti Dodiku in soobtoženemu direktorju uradnega lista Republike Srbske Milošu Lukiću, ki ga zaradi zdravstvenih težav danes ni bilo na sodišče.

Strika je začasno ločitev sojenja po poročanju sarajevskega portala Klix sicer predlagal zaradi slabega zdravstvenega stanja Lukića. Če bi se to izboljšalo, bi postopka znova združili. O izločitvi sodnikov bo odločalo sodišče BiH na splošni seji, začetek glavne obravnave pa so preložili na 30. januar. Dodik je po odhodu s sodišča izjavil, da preložitev sojenja kaže, kako nesmiselno je to sojenje. Dodal je, da pričakuje oprostilno sodbo ali prekinitev sodnega postopka, ter napovedal, da bo v primeru oprostilne sodbe tožil državo. Sporočil je tudi, da ga zaradi tega postopka nihče ne bo videl v zaporu. "Morda zaradi katerega drugega, ampak zaradi tega ne," je dodal.

Sojenje predsedniku Republike Srbske bi se moralo začeti že 22. novembra lani, a so ga že večkrat preložili zaradi različnih zahtev in razlogov. Dodiku in Lukiću sodijo zaradi nepriznavanja odločitev Schmidta. Dodiku zato, ker je 7. julija podpisal dva zakona, ki sta določala, da v Republiki Srbski ne izvajajo odločitev Schmidta in ustavnega sodišča BiH. Lukiću pa zato, ker je dan kasneje zakona objavil v uradnem listu entitete. Schmidt je na podlagi svojih pooblastil nato oba zakona razveljavil in uvedel spremembe kazenskega zakonika, po katerih so kršitve ustavne ureditve države opredeljene kot kazniva dejanja. Na začetku sojenja 16. oktobra, ko sta se Dodik in Lukić zgolj izrekla o krivdi, sta oba dejala, da obtožnice ne razumeta. Sodišče je na tej podlagi ugotovilo, da sta se izrekla za nedolžna. V primeru obsodbe jima grozi od šest mesecev do pet let zapora ter prepoved delovanja v vseh javnih ustanovah in podjetjih.