Popoln nadzor

Putin riše digitalno mejo Rusije in zbira IP naslove državljanov

J.V.
17. 1. 2024, 18.55
Posodobljeno: 17. 1. 2024, 19.18
Deli članek:

Ruski ponudniki internetnih storitev bodo morali zvezni agenciji za cenzuro (Roskomnadzor) sporočiti IP naslove njihovih odjemalcev, vključno s podatki o lokaciji.

Profimedia
Po pojasnilih Roskomnadzora je ukrep potreben za boljšo zaščito vladnih spletnih mest pred DDoS napadi, ki so od pričetka lanske agresije v Ukrajini vse pogostejši.

Novela zakona bo v razpravi do 2. februarja, končna različica pa bo predvidoma pričela veljati 1. septembra in bo v veljavi štiri leta, poroča preiskovalni portal Meduza. Po pojasnilih Roskomnadzora je ukrep potreben za boljšo zaščito vladnih spletnih mest pred DDoS napadi, ki so od pričetka lanske agresije v Ukrajini vse pogostejši. Baza podatkov se bo redno posodabljala in omogočila, da se digitalne meje države uskladijo z njenimi fizičnimi mejami.

Kritike režima bodo lahko zlahka izsledili

Po pisanju Meduze želijo ruske oblasti bazo podatkov z geolokacijami internetnih uporabnikov zlorabljati za preganjanje kritikov, ki jih bodo na ta način zlahka izsledili po IP naslovih. Novi zakon bo omogočal tudi blokiranje za režim spornih vsebih v posameznih regijah.