Zgodbe so vse težje

Jana Morelj: December postaja vse težji

S.Č.
18. 12. 2023, 10.12
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 17.31
Deli članek:

Stvari, ki jih vidimo v filmih in za katere mislimo, da se pri nas ne dogajajo, so realnost tudi v Sloveniji, pravi radijska voditeljica.

Radio 1
Jana Morelj pravi, da ji je vsak december težji.

Ponovno je decembrski mesec prinesel tudi čas za tradicionalni dobrodelni dogodek Radia 1, 28-urni dobrodelni maraton, ki so ga letos poimenovali 28-urni dobrodelni Zahvalaton. Izvedli ga bodo iz četrtka, 21. decembra, na petek, 22. decembra, končal se bo ob 9. uri zjutraj. Vodijo ga Denis Avdič, Jana Morelj, Miha Deželak in pripravnica Lara Tošić.  Voditeljica in vremenarka Jana Morelj je pred kratkim razkrila, zakaj so se tokrat odločili za Zahvalaton, pa tudi kakšne zgodbe družin v stiski se je najbolj dotaknejo. 

Radio 1
Denis Avdić, Anita Ogulin, Jana Morelj, Alenka Petkovšek (podpredsednica ZPM LJ Moste Polje) in Lara Tošič (pripravnica v Denis Avdić Showu).

Letos namesto dobrodelnega maratona organizirajo Zahvalaton, ker so Slovenci že izkazali svojo dobrodelnost v rekordnih zneskih. "Vsako leto smo ustvarjali maraton, letos pa so Slovenci v dobrodelnih projektih darovali že res ogromno denarja. Deželak Junak, 12-urni dobrodelni maraton za žrtve poplav, Dobrodelna tekma nogometnih legend, zbrali smo milijone. Po domače povedano, zdi se nam, da ne moremo vedno "fehtati". Občutek imamo, kot da ljudi prosimo, naj dajo še in še in še. Zdaj se jim želimo zahvaliti, ker so pomagali in ker Slovenije nikoli ne pustijo na cedilu. Zahvalili se bomo z glasbo, zabavo in zanimivimi gosti, na Kongresnem trgu pa pripravljamo eno malo večje presenečenje" pravi Jana. 

Zase pravi, da se jo dotakne prav vse. Najbolj pa jo prizadenejo zgodbe, ki so povezane z otroki in dojenčki. To so zgodbe o otrocih, ki se vrnejo z letovanja, vendar jih ob vrnitvi nazaj nihče ne pričaka. Starši dajo vedeti, da jih ne želijo. Zgodba, ki jo je presunila, je bila tudi ta, ko je otrok na letovanju spraševal vzgojitelja, ali bo imel dojenček poškodbe, ker ga eden od staršev meče ob zid. Stvari, ki jih vidimo v filmih in za katere mislimo, da se pri nas ne dogajajo, so realnost tudi v Sloveniji. To se jo tako dotakne, da si vsako leto reče, da tokrat pa ne bo jokala, saj je slišala že vse grozote. Ampak pravi, da vedno slišiš še eno več, ki ti pride blizu in te spravi čez rob. Teh zgodb je žal preveč. Otroci so lačni, na letovanju prvič okusijo čokolado ali meso. Ko jih vprašajo, kaj jim je bilo najbolj všeč, nekateri povedo: to, da so lahko jedli kosilo, zajtrk in večerjo.

"Vsi se trudimo in poudarjamo odnose, komunikacijo, to, kar je namen praznikov - da smo skupaj, da ustvarjamo bližino. Ampak je zelo težko priti čez mesec, ne da te udari potrošniška plat. Ko se postavim v kožo ljudi, ki si tega ne morejo privoščiti ... to mora biti grozno, vsi naokoli nakupujejo, vsi nekaj imajo, želijo, hočejo, ti pa ne moreš svojemu otroku kupiti kosa kruha in pašteto. December mi postaja res težek mesec. Pa ga na srečo jaz lahko zvozim, vsaj za enkrat, ampak si predstavljam, kako hudo je nekaterim" za konec dodaja Jana.