Nove cene

Na ponedeljkovi seji ljubljanskega mestnega sveta o združevanju vrtcev in višji grobnini

STA/Neža Petan in Zoja Črnilec
17. 12. 2023, 09.15
Posodobljeno: 17. 12. 2023, 09.15
Deli članek:

Ljubljanski mestni svetniki bodo v ponedeljek med drugim odločali o nameri reorganizacije javnih vrtcev v Mestni občini Ljubljana (Mol), po katerem bi se 23 vrtcev s 1. januarjem 2025 združilo v en javni vzgojno-izobraževalni zavod. Odločali bodo tudi o višjih grobninah.

Jure Klobčar
Župan MO Ljubljana Zoran Janković

Mol načrtuje ustanovitev novega javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda z imenom Center predšolske vzgoje in izobraževanja Mol (Center PRVI Ljubljana), posamezni vrtci pa bodo organizirani kot enote zavoda, ob tem bodo ohranili svoje sedanje ime.

Mol: Združitev 23 javnih vrtcev zaradi optimizacije poslovanja

Na občini trdijo, da bodo z reorganizacijo optimizirali poslovanje vrtcev, zavod pa bo prevzel določene podporne procese na enem mestu ter poenotil in poenostavil način izvedbe teh procesov za vse vrtce. "Namen je torej posodobitev in poenotenje dela ter modernizacija izvedbe administrativnih procesov za strateške, poslovne dejavnosti in dejavnosti skupnega strokovnega pomena," so zapisali v gradivu.

V poslovodnem delu želijo razbremeniti tudi ravnatelje, da se bodo v prihodnje lahko bolj posvetili pedagoškemu strokovnemu delu ter komuniciranju s sodelavci, starši in otroki.

Zavod bo vodil in zastopal direktor, organizacijske enote - vrtce pa bodo vodili ravnatelji kot pedagoški vodje. Direktor bo lahko imenoval štiri pomočnike direktorja. Organa zavoda bosta tudi svet zavoda z 11 člani in kolegij.

Stroka proti združevanju vrtcev

Na oddelku za pedagogiko in andragogiko ljubljanske filozofske fakultete in v Zvezi društev pedagoških delavcev Slovenije, v katerem je tudi Slovensko društvo pedagogov, menijo, da ni sprejemljivo spreminjati ureditve samo zaradi želje po finančni racionalizaciji, ne da bi pri tem stremeli h kakovosti ustanov vzgoje in izobraževanja in k uresničevanju ciljev tega področja.

V Skupnosti vrtcev Slovenije menijo, da je zadeva vprašljiva tudi z vidika zakonodaje, saj tovrstne organizacije ne določa, je v odzivu zapisala predsednica skupnosti Silvija Komočar. Ob tem opozarja, da lahko združevanje resno ogrozi avtonomijo ravnateljev, ki je ključnega pomena za vzdrževanje visoke kakovosti vzgoje in izobraževanja v vrtcih. "Glasno opozarjamo, da lahko pomeni združevanje vrtcev v tako velikem obsegu bistven korak nazaj za kakovost predšolske stroke," so zapisali za STA.

Predlagane reorganizacije ne podpirajo niti v Združenju ravnateljev vrtcev Slovenije, saj da ni jasno, kakšni bodo njeni učinki na posamezne vrtce, njihov razvoj in avtonomijo ravnateljev, je za STA sporočil predsednik združenja Tomaž Popović. Opozoril je še, da takšna reorganizacija odpira vprašanja morebitnih reorganizacij vrtcev drugod po Sloveniji in bi lahko pomenila svojevrsten precedens brez predhodne širše strokovne razprave na ravni države.

Do združevanja so kritične tudi raziskovalke na Pedagoškem inštitutu, kjer opozarjajo na spremenjeno vlogo ravnatelja. Opozarjajo tudi na ozek krog odločevalcev, svet zavoda namreč predvideva 11 članov. "S tem v svetu novo ustanovljenega zavoda večina vrtcev ne bi imela niti svojega predstavnika delavcev, niti staršev," so sporočili.

Javno podjetje Žale za višje cene grobnin in 24-urne dežurne službe

Svetniki bodo na ponedeljkovi seji odločali tudi o predlogu javnega podjetja Žale za 15-odstotno podražitev grobnin. Nove cene bi po predlogu začele veljati s 1. januarjem 2024. Cena za enojni grob bo ob potrditvi sklepa znašala 5,7 evra na leto več, za žarni grob pa 3,5 evra letno več.

Višje grobnine predlagajo zaradi višanja rasti cen v preteklih letih in negativnega poslovanja javnega podjetja Žale. Rezultati poslovanja na področju upravljanja oziroma vzdrževanja pokopališč so negativni že več kot desetletje, so zapisali v gradivu pred sejo. Grobnina se je sicer nazadnje povišala leta 2019.

V letu 2022 je bila izguba pri vzdrževanju pokopališč 1,1 milijona evra, izguba v letu 2023 je ocenjena na 1,4 milijona evrov, v letu 2024 pa nekaj manj kot 1,8 milijona evrov, če se cena grobnine ne poveča. Ob upoštevanju predlaganega dviga cen pa ocenjujejo, da bo izguba pri vzdrževanju pokopališč 1,5 milijona evrov.

Mestni svet bo odločal tudi o odobritvi višje cene za 24-urno dežurno službo, ki jo opravljajo Žale. Gre za gospodarsko javno službo, ki obsega prevoz od kraja smrti pokojnika do zdravstvenega zavoda zaradi obdukcije pokojnika, odvzema organov ali drugih postopkov na pokojniku in nato do hladilnih prostorov na Žalah ter uporabo teh prostorov.

Mestnemu svetu predlagajo povišanje cene s 191,91 evra na 211,88 evra brez DDV, kar predstavlja 10-odstotno podražitev, uveljavili pa bi jo s 1. januarjem 2024. Trenutna cena 24-urne dežurne službe se je, tako kot cena grobnin, zadnjič spremenila marca 2019.

Svetniki tudi o dokapitalizaciji javnega stanovanjskega sklada

Mestni svetniki bodo med drugim odločali tudi o 7-milijonski dokapitalizaciji občinskega javnega stanovanjskega sklada, s čimer bo sklad lahko izvajal projekte, ki so načrtovani v prihodnjem letu.

Med projekti je nakup 80 stanovanjskih enot z 78 pripadajočimi parkirnimi mesti v stanovanjski soseski Zelena jama, po izdelavi dokumentacije in pridobitvi gradbenega dovoljenja bo izdelan projekt za izvedbo pretežno stanovanjske soseske Mestni kare Povšetova s 361 stanovanji, gradnja stanovanjske soseske na lokaciji Rakova jelša I, na kateri je načrtovana gradnja 99 stanovanjskih enot in nakup prostorov, izdelanih do 3. podaljšane gradbene faze v stanovanjski soseski Črnuški bajer, z ureditvijo katerih bodo zagotovili med 10 in 12 novih oskrbovanih stanovanj.